Zoek op de website

Maak geschiedenis: Kerstvloed 1717

Raak de geschiedenis aan en help mee onze collectie toegankelijker te maken.
Op 25 december 1717 werd Groningen getroffen door een plotselinge overstroming die 2091 mensen het leven kostte. Vindt u het interessant om 300 jaar na dato bronnen over de Kerstvloed door te spitten en specifieke informatie te verzamelen? 
Lees het verhaal over de Kerstvloed en doe mee!

Wat kunt u doen?

Fragment Journaal Thomas van Seeratt Fragment Journaal Thomas van Seeratt

Journaal Thomas van Seeratt transcriberen
Help mee deze belangrijke bron over de Kerstvloed te transcriberen (= het oude handschrift omzetten naar moderne letters), zodat het voor iedereen leesbaar en te gebruiken is. Het is een redelijk toegankelijke tekst om te ontcijferen. Een pagina kost ongeveer een half uur.

Uitsnede kaart: Gebieden die door de Kerstvloed onder water zijn komen te staan, Joh. Bapt. Homann, 1717, GrA (817_2454) Uitsnede kaart: Gebieden die door de Kerstvloed onder water zijn komen te staan, Joh. Bapt. Homann, 1717, GrA (817_2454)

Hier vindt u het originele Journaal. U ziet welke pagina's inmiddels getranscribeerd zijn.

Archiefdetective
Zoek mee in onze digitale en fysieke collectie naar ‘verborgen’ materiaal over de Kerstvloed. We hebben een (secundaire) literatuurlijst en een bronnenlijst, maar er is meer. Wij helpen u graag op weg door boeken, registers en akten aan te reiken.

Kent u zelf een bron over de Kerstvloed of komt u een vermelding tegen? Deze tekst, link of pagina uit een publicatie ontvangen wij graag inclusief bronvermelding via: kerstvloed@groningerarchieven.nl.

Aanmelden

Historis-Verhaal van de Waaters-Vloed, 1719 (1772-398). Historis-Verhaal van de Waaters-Vloed, 1719 (1772-398).

Heeft u zin om (een klein deel van) de Groninger Archieven toegankelijker te maken? Stuur een mail naar kerstvloed@groningerarchieven.nl. U ontvangt van ons informatie om vervolgens aan de slag te kunnen.

In mei organiseren we een deelnemersbijeenkomst waarin we onder andere het Journaal van Thomas van Seeratt en andere originele stukken laten zien. Eind juni ronden we het transcriptieproject af. Als archiefdetective kunt ons archief blijven verrijken met gevonden informatie over de Kerstvloed van 1717.

Scans aanvragen

Via onderstaand formulier kunt u gratis scans aanvragen van belangrijke bronnen over de Kerstvloed. We sturen deze zo spoedig mogelijk toe.

Scans project Kerstvloed 1717
  • Ik wil graag de volgende scans ontvangen: