Zoek op de website

Maak geschiedenis: Kerstvloed 1717

Raak de geschiedenis aan en help mee onze collectie toegankelijker te maken.
Op 25 december 1717 werd Groningen getroffen door een plotselinge overstroming die 2091 mensen het leven kostte. Vindt u het interessant om 300 jaar na dato bronnen over de Kerstvloed door te spitten en specifieke informatie te verzamelen? 
Lees het verhaal over de Kerstvloed en doe mee!

Wat kunt u doen?

Uitsnede kaart: Door de Kerstvloed onder water gelopen gebied, Joh. Bapt. Homann, 1717, GrA (817_2454) Uitsnede kaart: Door de Kerstvloed onder water gelopen gebied, Joh. Bapt. Homann, 1717, GrA (817_2454)

Archiefdetective

Zoek mee in onze digitale en fysieke collectie naar ‘verborgen’ materiaal over de Kerstvloed. We hebben een (secundaire) literatuurlijst en een bronnenlijst, die we blijven updaten en er is nog steeds meer. Wij helpen u graag op weg door boeken, registers en akten aan te reiken.

Kent u zelf een bron over de Kerstvloed of komt u een vermelding tegen? Deze tekst, link of pagina uit een publicatie ontvangen wij graag inclusief bronvermelding via: kerstvloed@groningerarchieven.nl.

Historis-Verhaal van de Waaters-Vloed, 1719, GrA (1772-398) Historis-Verhaal van de Waaters-Vloed, 1719, GrA (1772-398)

Oud schrift transcriberen
Het Journaal van Thomas van Seeratt is een belangrijke bron over de Kerstvloed. Deze is door 25 enthousiaste deelnemers getranscribeerd (= het oude handschrift omzetten naar moderne letters). Hier vindt u het Journaal van Thomas van Seeratt, inclusief volledige transcriptie van de tekst en de dijkprofielen. 

Daarnaast is het pamflet: Opregt en Nauwkeurig Historis-Verhaal [...], waarin veel beeldende verhalen over individuele slachtoffers staan, getranscribeerd. Lees de blog over de Ooggetuigen van Kerstvloed 1717.

Momenteel wordt nog gewerkt aan het Rekwestboek. Dit boek gaat niet alleen over de gevolgen van Kerstvloed, maar ook over andere soorten schade. Deze bron is erg interessant, omdat hierin veel namen worden genoemd en het inzicht geeft in de problemen die de natuurramp op korte en langere termijn gaf.

Oorzaken en gevolgen van een natuurramp

De Kerstvloed van 1717, hoe kon het gebeuren? Waarom gebeurde het na 1717 nooit weer? Bekijk de registratie van de lezing door Tonko Ufkes op 1 maart 2017.

zoektocht naar sporen in het landschap

Piet Nienhuis wandelde de afgelopen vier jaren ongeveer 200 km langs de grenzen van de Kerstvloed. Bekijk de registratie van zijn lezing op 1 maart 2017.

Aanmelden

Fragment Journaal Thomas van Seeratt Fragment Journaal Thomas van Seeratt

Het enthousiasme van de huidige deelnemers willen we blijven inzetten voor nieuwe transcriptieprojecten over de Kerstvloed en eventueel later voor andere projecten. Als archiefdetective kunt u ons archief blijven verrijken met gevonden informatie over de Kerstvloed van 1717.

Stuur een mail naar kerstvloed@groningerarchieven.nl

Scans aanvragen

Via onderstaand formulier kunt u gratis scans aanvragen van belangrijke bronnen over de Kerstvloed. We sturen deze zo spoedig mogelijk toe.

Scans project Kerstvloed 1717
  • Ik wil graag de volgende scans ontvangen: