Zoek op de website

Maak geschiedenis: Zet Groningen op de kaart

Uitsnede kaart: Buijten dijcx landen, J. Sems, 1631, GrA (817_1084) Uitsnede kaart: Buijten dijcx landen, J. Sems, 1631, GrA (817_1084)

Raak de geschiedenis aan en help mee onze collectie toegankelijker te maken. Met het project Zet Groningen op de kaart maken we oude kaarten toegankelijk door ze op hedendaagse kaarten te leggen, oftewel door te georefereren. Oude kaarten komen zo tot leven; de verandering van het landschap, de stad en provincie Groningen worden zichtbaar. En u kunt hieraan bijdragen!

17.500 Groninger kaarten

De Groninger Archieven hebben 17.500 kaarten digitaal beschikbaar. De oudste kaart is van 1526. Het zijn handgetekende kaarten, gedrukte kaarten en kadasterkaarten. Door deze kaarten van geografische coördinaten te voorzien, zijn ze beter terug te vinden. Het is dan bijvoorbeeld ook mogelijk om alle kaarten van een bepaald gebied op te vragen. Bovendien wordt het mogelijk om een oude en nieuwe situatie met elkaar te vergelijken.

Georefereer mee!

Door te georefereren, het aanwijzen van gelijke punten op een historische en een moderne kaart, wordt historische kaarten nieuw leven in geblazen. Bovendien zijn ze gemakkelijker vindbaar in onze collectie. Iedereen die van (oude) geografische kaarten houdt, nodigen we uit mee te georefereren. Ervaring is niet nodig, enthousiasme wel. Dit project is ondergebracht bij VeleHanden.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor Zet Groningen op de kaart op de site van VeleHanden. Nadat uw account is aangemaakt, kunt u direct aan de slag. U plaatst een markeringspunt op de oude kaart en vervolgens plaatst u op dezelfde locatie op de moderne kaart een tweede markeringspunt. Door minimaal vijf punten op beide kaarten aan te geven, kan de positie van de oude kaart worden bepaald. Op de projectpagina vindt u een uitgebreide handleiding. 

Wat levert het mij op?

In de loop van het project organiseren we een bijeenkomst waarin u originele kaarten kunt bekijken en andere liefhebbers van (oude) geografische kaarten kunt ontmoeten. Een stadswandeling behoort ook tot de mogelijkheden. Uitnodigingen van de Groninger Archieven hiervoor volgen.

Op de site van Vele Handen krijgt u punten voor elke kaart die u georefereert. U spaart zo voor prints van kaarten van bijvoorbeeld de Groninger Archieven. 

Kijken: eerste gegeorefereerde kaarten

Kijken: eerste gegeorefereerde kaarten

Mapathon: Groningen op de kaart gezet

Mapathon: Groningen op de kaart gezet