1536_7594_cr_nvhn.jpg

Vergeten slachtoffers?

Categorie
Lezing
Datum
14-11-2019 20:00

In de derde Bob Houwenlezing vertelt dr. Cecile aan de Stegge over het lot van patiënten in psychiatrische inrichtingen tijdens Tweede Wereldoorlog.

 

De derde Bob Houwenlezing heeft als titel: ‘Vergeten slachtoffers? Het lot van patiënten in psychiatrische inrichtingen tijdens Tweede Wereldoorlog’ en wordt dit jaar gegeven door dr. Cecile aan de Stegge (1957). In haar betoog behandelt zij het lot van psychiatrische patiënten tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de hand van haar onderzoek naar de gebeurtenissen in de psychiatrische inrichting de Willem Arntsz Hoeve te Den Dolder tijdens de Duitse bezetting. Hoe kwam het dat deze inrichting door de NSB werd overgenomen en wat was het gevolg van die overname? Daarnaast gaat Aan de Stegge in op de situatie in andere instellingen zoals Dennenoord in Zuidlaren en Wagenborgen.

 

De Bob Houwenlezing is genoemd naar de belangrijke Groningse verzetsstrijder én oprichter van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG). Met deze jaarlijkse lezing wil het OVCG enerzijds de herinnering aan de oorlog levend houden en anderzijds het publiek stimuleren om na te denken over leven in vrede en vrijheid in de eigen leefomgeving en in de wereld. Of, om Bob Houwen te parafraseren, ‘Het is zaak dat de geschiedenis van de jaren 1940-1945 doorgegeven wordt en dat mensen daardoor gesterkt en bemoedigd mogen worden om geestelijk weerbaar te zijn of te worden.’ Deze boodschap heeft ook in de huidige tijd niets aan kracht verloren.

 

Dr. Cecile aan de Stegge richt sinds enkele jaren haar onderzoek op de lotgevallen van zowel Joodse als niet-Joodse psychiatrische patiënten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tevens werkt ze als docent/onderzoeker bij het Lectoraat ‘Verpleegkundige Intramurale Ouderenzorg’ van de Hogeschool Leiden. 

 

 

De lezing wordt georganiseerd door het Oorlogs- en Verzetcentrum Groningen.

Gratis toegang
Gebouw open 19.30 uur
Gratis parkeren, melden bij de slagboom

 

Patiënten in de Willem Arntsz Hoeve duwen een lorrie met voeding naar de paviljoens. Fotograaf onbekend, collectie Het Dolhuys

 
 

Alle datums

  • 14-11-2019 20:00
  • Groninger Archieven

    Cascadeplein 4
    9726 AD Groningen