1536_7594_cr_nvhn.jpg

Kinderen van de Papiermolen

Categorie
Lezing
Datum
2020-02-19 20:00 - 21:30

Het zwembad de Papiermolen kent een rijke geschiedenis. Rond 1750 was hier een Papiermolen gevestigd, waar langzamerhand een buurtje tegenaan groeide. Het schilderachtige buurtschapje bleef tot 1953 bestaan, tot zij plaats moest maken voor het nu bekende zwembad. Met behulp van ‘de kinderen van de Papiermolen’ werden herinneringen aan het buurtschap vastgelegd.

 

Froukje Veenman vertelt over het begin van de Papiermolen vanaf 1743 en het verdere verloop van het buurtschap, dat bleef bestaan na afbraak van de molen. Tenslotte komt de sloop van het buurtje vanwege de aanleg van het zwembad aan de orde. Bij een opgraving vlak voor de huidige entree van het zwembad werden de laatste restanten van het buurtschap gevonden. Omdat, in tegenstelling tot de meeste archeologische onderzoeken, er nog levende ooggetuigen zijn, werd ook een beroep gedaan op ‘de kinderen van de Papiermolen’ voor herinneringen aan het buurtschap.

Bekijk ook de minitentoonstelling in de hal: Duik in de geschiedenis van de Papiermolen.

Froukje Veenman is gemeentelijk archeoloog bij de gemeente Groningen. Naar aanleiding van een opgraving bij de Papiermolen raakte zij betrokken bij de geschiedenis van het zwembad.


Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Monument en Materiaal en Groninger Archieven.

 

Gratis toegang

Gebouw open 19.30 uur

Gratis parkeren, melden bij de slagboom

 

Papiermolen, ca. 1930. Foto Hendrik de Vries, Groninger Archieven

 
 

Alle datums

  • 2020-02-19 20:00 - 21:30
  • Groninger Archieven

    Cascadeplein 4
    9726 AD Groningen