1300_0681_0004_cr3.jpg

Slotsymposium - Na de Kerstvloed

Categorie
Activiteit
Datum
20-01-2018 13:00 - 17:00

Het is niet meer mogelijk om aan te melden voor het Slotsymposium. We hebben het maximum aantal deelnemers bereikt. 

In de nacht van 24 op 25 december 1717 braken de dijken door en liep een groot deel van onze provincie onder water. Bij deze Kerstvloed kwamen vele mensen en dieren om. Ter afsluiting van een jaar met onderzoek en activiteiten rondom de Kerstvloed organiseren de Groninger Archieven en Stad & Lande een slotsymposium met lezingen en presentaties.

 

Bij het symposium aan de start van dit herdenkingsjaar op 10 december 2016 ging het om de vraag: Natuurramp of Bestuursramp: waren de weeromstandigheden bijzonder of was de toestand van de dijken slecht? Het antwoord luidde toen, dat beiden een rol speelden.

 

Daarna kwamen door nader bekijken van de bronnen de mensen duidelijker in beeld. In het symposium op 20 januari staan zij centraal. Wie kwamen er om, zijn daar schuldigen voor aan te wijzen? Hoe gaan de overlevenden met zo’n ramp om en hoe komt het leven weer op gang?

 

Programma

Diverse sprekers komen aan het woord:

 • Raingard Esser laat zien waarom onderzoek naar de Kerstvloed zo actueel is
 • Tim Soens kijkt in CSI Uithuizermeeden naar de slachtoffers in dat zwaar getroffen dorp en probeert de daders aan te wijzen
 • Richard Paping vergelijkt dat met de gevolgen van de Kerstvloed in de dorpen in de Marne
 • Axel Heinze laat zien, hoe de Kerstvloed in Oost-Friesland verliep en werd opgevangen
 • Marijke Meijer Drees verhaalt over de verwerking van de Kerstvloed in gedichten

 

De Groninger Archieven nodigden afgelopen jaar publiek uit om mee te werken aan het toegankelijk maken van bronnen over de Kerstvloed. Tijdens het slotsymposium bespreken we ook de resultaten van Maak Geschiedenis: Kerstvloed 1717.

 

Aanmelden is niet meer mogelijk

Er hebben zich inmiddels 140 mensen aangemeld. Kosten: € 7,50 per persoon, incl. koffie en thee. Deelname uitsluitend na aanmelding en betaling. Georganiseerd i.s.m. Stad & Lande, Stichting Verdronken Geschiedenis en Erfgoedpartners Groningen.

 

 
 

Alle datums

 • 20-01-2018 13:00 - 17:00
 • Groninger Archieven

  Cascadeplein 4
  9726 AD Groningen