818_12680_header_.jpg

"Moeilijkheden zullen mij niet doen wijken"

Categorie
Lezing
Datum
2020-11-18 19:30 - 21:01

‘Moeilijkheden zullen mij niet doen wijken’ sprak de landbouwer P.F. Tammens bij zijn inhuldiging als burgemeester in februari 1943 van Groningen, ‘maar slechts meer vastberaden mijn weg bepalen’. 

 

Bekijk via deze link op woensdag 18 november de livestream met chatmogelijkheid.  

 

Nooit eerder had een Ommelander herenboer het hoogste ambt in de stad uitgeoefend. Als burgemeester droeg Tammens het nationaalsocialisme uit, inclusief het rabiate antisemitisme. Na de oorlog toonde hij openlijk berouw voor zijn optreden. In deze lezing staat Tammens’ ontwikkeling van graanboer tot NSBburgemeester centraal. Op welke wijze diende hij de nieuwe orde? En welke keuzes maakte hij gedurende zijn leven?

 

Christiaan Gevers promoveerde eerder dit jaar op dit onderzoek bij het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. De biografie Boer Tammens Houzee. Groningen en zijn NSB-burgemeester is zijn derde boek.

 

Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) organiseert voor de vierde keer de Bob Houwenlezing. Deze lezing, genoemd naar een voormalige Groningse verzetsstrijder en oprichter van het OVCG,wordt jaarlijks rondom de oprichtingsdag van de stichting gehouden en staat in het teken van oorlog en verzet. Met deze jaarlijkse lezing wil het OVCG enerzijds de herinnering aan de oorlog levend houden en anderzijds het publiek stimuleren om na te denken over leven in vrede en vrijheid in de eigen leefomgeving en in de wereld. Of, om Bob Houwen te parafraseren, ‘Het is zaak dat de geschiedenis van de jaren 1940-1945 doorgegeven wordt en dat mensen daardoor gesterkt en bemoedigd mogen worden om geestelijk weerbaar te zijn of te worden.’ Deze boodschap heeft ook in de huidige tijd niets aan kracht verloren.

 

Gronings erfgoed live

Verschillende cultuurhistorische organisaties in Groningen slaan de handen in één om u in het najaar van 2020 en in de winter van 2021 te voorzien van historische verdieping. Elke twee weken kunt u aanschuiven bij de digitale lezingen.

 

Deze nieuwe lezingenreeks is een gezamenlijk initiatief van: Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) afdeling GroningenOorlogs- en Verzetscentrum GroningenStichting Monument & Materiaal GroningenStichting Vrienden van de Stad GroningenHistorische Vereniging Stad en Lande en de Groninger Archieven.

 

De korte lezingen vinden plaats op woensdagavond, 19.30 - 20.30 uur (digitale inloop vanaf 19.15 uur). 

 
 

Alle datums

  • 2020-11-18 19:30 - 21:01
  • Groninger Archieven

    Cascadeplein 4
    9726 AD Groningen