bijgewerkt1969wit_.jpg

De arm van Johannes de Doper

Categorie
Lezing
Datum
2021-01-20 19:30 - 21:00

Eeuwenlang was de arm van de heilige Johannes de Doper in de Martinikerk te zien. Hoe die arm daar is gekomen beschreef de beroemde middeleeuwse monnik Caesarius, die meteen ook vertelde over de relatie tussen die Martinikerk en klooster Yesse in Essen. In 2020 was het precies 800 jaar geleden dat Caesarius Groningen bezocht. Wat zien we vandaag nog in de stad met betrekking tot dit verhaal?

 

Bekijk via de volgende link op woensdag 20 januari de livestream met chatmogelijkheid, u hoeft geen account aan te maken: https://vimeo.com/event/620204

 

Bart Flikkema houdt van de stad Groningen: straatjes, kerken en fraaie oude huizen. De geschiedenis ervan ligt hem na aan het hart. Bovendien is Flikkema schrijver van De Arm van Johannes de Doper. Een kostbaar middeleeuws reliek in de Groninger Martinikerk (2020)

 

Tijdens de Maand van de Groninger Geschiedenis werd een wandeling gepresenteerd, de middeleeuwse 4 mijl. Wilt u deze wandeling maken voorafgaand aan deze lezing of juist achteraf? De routebeschrijving vindt u op de website van de Maand van de Groninger Geschiedenis.

 

Afbeelding: Johannes de Doper in leuning Sint Jansbrug Groningen, 1941. Foto Openbare werken, Groninger Archieven (1785_27511)

 

Gronings erfgoed live

Verschillende Groninger cultuurhistorische organisaties slaan de handen in één om u dit najaar en in de winter achtergronden te geven bij de Groninger geschiedenis.

 

Elke twee weken kunt u aanschuiven bij een digitale lezing die live wordt uitgezonden. Dit betekent dat u online, zittend achter uw eigen computer of laptop naar de lezing kunt kijken en luisteren. De lezingen vinden plaats op woensdagavond van 19.30 tot 20.30 uur (digitale inloop vanaf 19.15 uur). 

 

Deze lezingenreeks is een initiatief van: Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) afdeling GroningenOorlogs- en Verzetscentrum GroningenStichting Monument & Materiaal GroningenStichting Vrienden van de Stad GroningenHistorische Vereniging Stad en Lande en de Groninger Archieven.

 
 

Alle datums

  • 2021-01-20 19:30 - 21:00
  • Groninger Archieven

    Cascadeplein 4
    9726 AD Groningen