bijgewerkt1969wit_.jpg

Kostbare restauratie Olle Kerk Hoogkerk

Categorie
Lezing
Datum
2021-01-06 19:30 - 21:00

In 1514 stond de dertiende-eeuwse Olle Kerk van Hoogkerk midden op het strijdtoneel tussen de stad Groningen en de Saksen. De stad wilde haar machtspositie behouden en riep de hulp in van de Geldersen. De fraaie romaanse kerk werd beschoten, vloog in de brand en de flinke westtoren viel naar het westen om. Slechts een ruïne resteerde. De kerk werd daarna gedeeltelijk weer opgebouwd. Tijdens de restauratie in de jaren 60 van de vorige eeuw, onder leiding van architect P.L. de Vrieze, werden archeologische en bouwhistorische vondsten gedaan waaruit de vroegere omvang en vorm van de kerk bleek. Veel van de oorspronkelijke kerk is gereconstrueerd, maar het werd een bijzonder kostbare operatie en het resultaat is omstreden.

 

Taco Tel is bouwhistoricus bij de gemeente Groningen.

 

Bekijk via de volgende link op woensdag 6 januari de livestream met chatmogelijkheid: https://vimeo.com/event/587048.

 Op deze pagina vindt u tijdig een link naar de livestream.  

 

Afbeelding: Nederlands Hervormde kerk Hoogkerk: bouwkundige tekeningen, voor en na restauratie, 1965. Knipsle Cultureel Maandblad Groningen, Groninger Archieven (1173_131_95)

 

Gronings erfgoed live

Verschillende Groninger cultuurhistorische organisaties slaan de handen in één om u dit najaar en in de winter achtergronden te geven bij de Groninger geschiedenis.

 

Elke twee weken kunt u aanschuiven bij een digitale lezing die live wordt uitgezonden. Dit betekent dat u online, zittend achter uw eigen computer of laptop naar de lezing kunt kijken en luisteren. De lezingen vinden plaats op woensdagavond van 19.30 tot 20.30 uur (digitale inloop vanaf 19.15 uur). 

 

Deze lezingenreeks is een initiatief van: Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) afdeling GroningenOorlogs- en Verzetscentrum GroningenStichting Monument & Materiaal GroningenStichting Vrienden van de Stad GroningenHistorische Vereniging Stad en Lande en de Groninger Archieven.

 
 

Alle datums

  • 2021-01-06 19:30 - 21:00
  • Groninger Archieven

    Cascadeplein 4
    9726 AD Groningen