1785_06991_header_.jpg

Groningen en de wederopbouwarchitectuur

Categorie
Lezing
Datum
2021-03-31 19:30 - 21:00

Architectuur-en stedenbouwhistoricus Marieke van der Heide vertelt hoe we in Groningen omgaan met wat we nu waarderen als "wederopbouwarchitectuur".

 

In de lezing staat Van der Heide stil bij de herwaardering van de meer gestandaardiseerde architectuur en stedenbouw uit de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog. Hoe gaan we nu om met de ontwerpprincipes van de wederopbouwwijken in tijden van energietransitie en wijkvernieuwing? Uiteraard komt de geschiedenis van de wederopbouw aan bod, maar de kern van de lezing gaat over hoe we vandaag de dag bij stedenbouwkundige ontwikkelingen met wederopbouwarchitectuur omgaan. Extra aandacht is er voor de vroeg naoorlogse wijken en het Groningse systeem Rottinghuis dat deze wijken karakter gaf. Daarnaast focust Van der Heide op de Wijert, als een van de 30 voorbeeldwijken uit de wederopbouwperiode in Nederland.

 

Bekijk op woensdag 31 maart via de volgende link de livestream met chatmogelijkheid: https://vimeo.com/530211370

 

Marieke van der Heide (1971) is architectuur-en stedenbouwhistoricus en opgeleid aan de RUG. Ze heeft haar eigen bureau en werkt daarnaast bij de gemeente Groningen als adviseur Cultuurhistorie, o.a. voor het Atelier Stadsbouwmeester.

 

Afbeelding: Westerflat, Friesestraatweg Groningen, ca. 1954. Foto Gemeentepolitie, Groninger Archieven

 

Gronings erfgoed live

Verschillende Groninger cultuurhistorische organisaties slaan de handen in één om u deze winter achtergronden te geven bij de Groninger geschiedenis. Elke twee weken kunt u aanschuiven bij een gratis digitale lezing die live wordt uitgezonden. Dit betekent dat u online, zittend achter uw eigen computer of laptop naar de lezing kunt kijken en luisteren. De lezingen vinden plaats op woensdagavond van 19.30 tot 20.30 uur (digitale inloop vanaf 19.15 uur).

 

Deze lezingenreeks is een initiatief van: Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) afdeling GroningenOorlogs- en Verzetscentrum GroningenStichting Monument & Materiaal GroningenStichting Vrienden van de Stad GroningenHistorische Vereniging Stad en Lande en de Groninger Archieven.

 
 

Alle datums

  • 2021-03-31 19:30 - 21:00
  • Groninger Archieven

    Cascadeplein 4
    9726 AD Groningen