1536_7594_cr_nvhn.jpg

Ooggetuige van de Groninger bevrijding: Canadezen en moffenmeiden

Categorie
Lezing
Datum
2021-04-14 19:30 - 21:00

Ton Andringa werd in maart 1936 geboren in de Barestraat, vlakbij het centrum van de stad Groningen. Hij was 4 jaar toen de oorlog uitbrak en 9 toen Groningen werd bevrijd. In de lezing van woensdag 14 april vertelt hij zijn verhaal als ooggetuige van de bevrijding van de stad in 1945. Filmbeelden van de bevrijding ondersteunen zijn verhaal en historicus Stefan van der Poel van de Rijksuniversiteit Groningen zal hem introduceren.

 

Bekijk op woensdag 14 april via de volgende link de livestream met chatmogelijkheid: https://vimeo.com/534800003 

 

Ton Andringa heeft de laatste oorlogsjaren en de bevrijding heel bewust meegemaakt. In de lezing vertelt hij onder meer over zijn ervaringen als Gronings schoolkind in de oorlog. Zo was er schaarste aan brandstof en daarom probeerde hij kolen en turf te jatten. Ook kan Andringa zich goed herinneren dat hij de voordeur opendeed en een paniekerige man naar binnen wilde. “Laat mij erin”, riep hij, “ze zitten achter me aan.” Zijn moeder liet de man schoorvoetend naar binnen. 

 

De oorlogssituatie had voor kind een andere betekenis, dan voor volwassenen. Dat wil Andringa vooral laten zien. Onzekerheid, angst en avontuur waren steeds aanwezig. Volslagen verrassingen ook, zoals een rupsvoertuig dat ineens door de straat raasde en salvo’s afgaf.

 

Canadezen en moffenmeiden

Andringa zal vertellen over de straatgevechten tijdens de bevrijding in april 1945, maar ook over de uitzinnige vreugde, het zien van de eerste bevrijders, de ontdekking dat dit Canadezen waren, over rookwaar en kauwgom en over het contrast met de brute bezetter. Maar hij zag ook de keerzijde van het feest: ‘moffenmeiden’ die werden kaalgeschoren in de Rabenhauptstraat.

 

Deze lezing wordt georganiseerd rond 75+1 Jaar: Bevrijding van Groningen. De bevrijding van Groningen speelde zich af van vrijdag 13 tot maandag 16 april.

 

Na de lezing is er via de livechat gelegenheid tot het stellen van vragen.

  

Afbeelding: Hereweg westzijde t.h.v. Barestraat, met salon voor scheren en haarsnijden Becherer, 1946. Fotograaf onbekend, Groninger Archieven (1785_3151)

 

Gronings erfgoed live

Verschillende Groninger cultuurhistorische organisaties slaan de handen in één om u deze winter achtergronden te geven bij de Groninger geschiedenis. Elke twee weken kunt u aanschuiven bij een gratis digitale lezing die live wordt uitgezonden. Dit betekent dat u online, zittend achter uw eigen computer of laptop naar de lezing kunt kijken en luisteren. De lezingen vinden plaats op woensdagavond van 19.30 tot 20.30 uur (digitale inloop vanaf 19.15 uur).

 

Deze lezingenreeks is een initiatief van: Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) afdeling GroningenOorlogs- en Verzetscentrum GroningenStichting Monument & Materiaal GroningenStichting Vrienden van de Stad GroningenHistorische Vereniging Stad en Lande en de Groninger Archieven.

 
 

Alle datums

  • 2021-04-14 19:30 - 21:00
  • Groninger Archieven

    Cascadeplein 4
    9726 AD Groningen