GA-Kaart-pol-2-10067-header_web.jpg

Gronings Erfgoed Live #3

Categorie
Talkshow
Datum
2022-05-19 17:00 - 18:00

Op donderdag 19 mei is weer een nieuwe aflevering van Gronings Erfgoed Live met een heel nieuw programma. Naast de uiteenlopende experts die bij ons aan tafel zitten en die wij op locatie spreken, presenteren we enkele items uit de Groninger Archieven. We halen items uit het Poparchief en gaan met iemand in gesprek die de achtergrond kent van een foto uit onze beeldbank.

 

Nieuwsgierig? Kijk donderdag 19 mei om 17.00 uur live mee. Via deze link kunt u de talkshow volgen: https://vimeo.com/706051551

 

Museum aan de A

In de Brugstraat in Groningen is al jaren het Noordelijk Scheepvaartmuseum gevestigd in prachtige historische panden. Nu wordt er gewerkt aan een nieuw museum dat de geschiedenis van de hele provincie vertelt: het Museum aan de A. Binnenkort start de zichtbare transitie van Noordelijk Scheepvaartmuseum naar Museum aan de A. Interim directeur Nicolette Bartelink vertelt aan tafel over hoe de verhalen van Groningen en de Groningers verteld worden.

 

Familieonderzoek voor dummies

Ouders en ook opa’s en oma’s zijn vaak wel bekend, maar hoe loopt de genealogische lijn verder terug in de tijd? Veel mensen zijn nieuwsgierig van wat voor soort familie zij afstammen. Om meer te weten te komen start je een stamboekonderzoek, maar hoe gaat dat in zijn werk? Waar begin je, bij welke websites of documenten? En met welke tips kom je nog veel verder? Johan Waterborg, bibliothecaris bij de Groninger Archieven met grote voorliefde voor genealogie, legt uit waar familieonderzoek begint.

 

De middeleeuwse 4 mijl wandelen

In de middeleeuwen legden kloosterlingen al wandelend vele kilometers af. In 1220 waren abt Henricus en de monnik Caesarius van Heisterbach op weg naar klooster Yesse, waar ze niet alleen wonderverhalen te horen kregen, maar ook de suggestie om eens de Martinikerk in Groningen te bezoeken. Caesarius begon aan de middeleeuwse 4 mijl van Groningen van Haren naar de Martinikerk in Groningen om daar de arm van de heilige Johannes de Doper te ontdekken én een prachtig verhaal te horen over de lange reis van die wonder-arm. Wendy Kolkert wandelt met een van initiatiefnemers van deze middeleeuwse 4 mijl.

 

Afbeelding: Uitsnede Plattegrond stad Groningen, Martinikerk, 1575. Vervaardiger Braun en Hogenberg, Groninger Archieven (1536_5213)

 
 

Alle datums

  • 2022-05-19 17:00 - 18:00
  • Groninger Archieven

    Cascadeplein 4
    9726 AD Groningen