1785_07169_cr_.jpg

1609 Staakt het vuren

Categorie
DGG
Datum
13-10-2018 11:45

Theatergroep Aluin speelt de voorstelling 1609 Staakt het vuren op de Dag van de Groninger Geschiedenis. Een meeslepende geschiedenisthriller in het herdenkingsjaar van de Tachtigjarige Oorlog.

 

Op de Dag van de Groninger Geschiedenis bij de stand buiten naast de voordeur van Cascadeplein 4 is te zien of er nog kaarten beschikbaar zijn voor deze voorstelling. 

 

De voorstelling, historisch correct voor zo’n 83,7%, gaat over de helden van de opstand tegen Spanje: legerleider Maurits van Nassau en staatsman Johan van Oldenbarnevelt. In 1609 is het vrede. Of eigenlijk is het een wapenstilstand tot 1621. En dat is natuurlijk niet het meest sexy onderwerp voor een voorstelling. Maar voor een land dat z’n identiteit uit een dappere opstand haalt, is vrede een veel te grote opgave. Met veel humor, enthousiasme en verbazing brengen de jonge acteurs van Aluin de geschiedenis tot leven. 

 

Speciaal op deze dag geeft het personage Gerard Both, een fictief historicus uit de voorstelling (losjes gebaseerd op P.C. Hooft), en mini-lezing uit zijn memoires over de rol van Groningen in deze periode. Wat deden de Groningers in de Tachtigjarige Oorlog? Had de provincie een aandeel in de Staten-Generaal? En welke positie nam de provincie in bij het conflict tussen Maurits van Nassau en Johan van Oldenbarnevelt?

 

 

Theatergroep Aluin


Theatergroep Aluin maakt teksttoneel met veel humor en dynamiek voor een breed publiek. De oersterke verhalen zijn altijd gebaseerd op grote verhalen over het menselijk tekort. Omdat hoogmoed en jaloezie, verliefdheid en machtswellust zowel dieptragisch als hilarisch kunnen zijn en nog vaker een verwarrende combinatie van beide.

 

Theatergroep Aluin. Foto Sanne Peper

 
 

Alle datums

  • 13-10-2018 14:30
  • 13-10-2018 11:45
  • Groninger Archieven

    Cascadeplein 4
    9726 AD Groningen