1785_18617_cr3.jpg

Zin en onzin van de Groninger Vrouwengalerij

Categorie
Lezing
Datum
6-03-2019 20:00

Er is dit jaar veel aandacht voor de rol van vrouwen in de geschiedenis. In het kader daarvan is de Groninger Vrouwengalerij samengesteld. Sanne Meijer, Kees Kuiken e.a. vertellen over de zin en onzin van de (historische) Groninger Vrouwengalerij. 

 

Zin en onzin van de Groninger Vrouwengalerij

In de Groninger Vrouwengalerij maakt u kennis met vijftig historische Groninger vrouwen. Op 6 maart lichten wij een tipje van de sluier op. Waarom en hoe is deze galerij tot stand gekomen? Wat betekenen deze verhalen voor onze blik op de geschiedenis? Sanne Meijer (coördineert namens De Verhalen van Groningen het themajaar 100 Jaar Vrouwenkiesrecht en  het project Groninger Vrouwengalerij) legt uit.

Kees Kuiken (zelfstandig historicus en sinoloog en medewerker Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland) brengt Groninger vrouwen uit het omvangrijke en unieke groepsportret dat Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland heet, aan het voetlicht. Het Vrouwenlexicon laat zien hoe Nederlandse, en ook Groningse, vrouwen waren verweven met vrouwennetwerken. Bijvoorbeeld de onbekende non Hisse van Ewsum en haar beroemde schoonzuster Beetke van Rasquert. De ontroerende brieven van Hisse zijn onthullende egodocumenten.

 

Op 8 maart – internationale vrouwendag – publiceert De Verhalen van Groningen de Groninger Vrouwengalerij. In de Canon van Groningen (verschenen in 2008) stonden naast 40 ijkpunten ook 52 boegbeelden, waaronder slechts drie vrouwen: Beetke van Rasquert, Aletta Jacobs en Marianne Timmer.

 

Vier vrouwen uit de galerij in 10 minuten

Leo Verhart (archeoloog en werkt aan de biografie over Albert Egges van Giffen, de beroemde Groninger archeoloog) ontdekte een vrouw, die op foto’s stil en bescheiden lijkt, maar dat in haar werk allerminst was. Zij leefde eind negentiende eeuw, eerste helft twintigste eeuw.

 

Henk Boels (historicus, speciaal geïnteresseerd in de Bataafs-Franse tijd) stelt een Groningse in Den Haag en Parijs eind achttiende eeuw voor. 

 

Merel Thomese (ontwikkelaar lesmateriaal en tentoonstellingen) spreekt over een moedige meid in oorlogstijd. Een vergeten Leenster blijkt een Europees icoon voor dapperheid.

 

Marianne Kruijswijk (directeur van het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt, afgestudeerd op de Mannenbond voor Vrouwenkiesrecht) stelt de eerste vrouwelijke dominee in de provincie Groningen en de eerste voltijd ziekenhuispastor in het Diakonessenhuis voor.

 

 

Deze avond wordt georganiseerd door Historische vereniging Stad en LandeNGV Groningen, De Verhalen van Groningen en Groninger Archieven.

 

Gratis toegang
Gebouw open 19.30 uur
Gratis parkeren, melden bij de slagboom

 

Bij Zuidlaren, ca 1935. Foto Noord-Nederlands Persfotobureau Folkers, Groninger Archieven (818_19400)

 
 

Alle datums

  • 6-03-2019 20:00
  • Groninger Archieven

    Cascadeplein 4
    9726 AD Groningen