1785_07169_cr_.jpg

Afsluiting Lauwerszee - Het verdriet van Zoutkamp

Categorie
Lezing
Datum
24-04-2019 20:00

Albert Buursma en Dineke van der Wal vertellen over de afsluiting van de Lauwerszee en het verdriet van Zoutkamp. Met vertoning van documentaire.

 

Albert Buursma neemt ons mee naar de jaren vijftig. Er was een grote lobby voor afsluiting van de Lauwerszee, die uitmondde in een groot protest in Leeuwarden, in 1960. De eerste serieuze plannen waren al ruim een eeuw eerder gemaakt. De recente aanleiding was de veiligheid, naar aanleiding van de ramp van 1953. De Zoutkamper vissers waren fel tegen de afsluiting, waardoor ze afgesloten raakten van zee, dat zou de ‘dood’ van het vissersdorp zijn…

 

Aan de hand van verschillende reportages uit de collectie Persfotobureau D. van der Veen vertelt Dineke van der Wal over de afsluiting van de Lauwerszee en het leven in Zoutkamp voor die tijd.

 

Albert Buursma is werkzaam als zelfstandig historicus en houdt zich met name bezig met de regionale geschiedenis van Noord-Nederland. Legt nu de laatste hand aan een boek over erfgoed in het Lauwerszee- en Lauwersmeergebied, te presenteren op de dag van de afsluiting, 23 mei a.s.

 

Dineke van der Wal is Coördinator Maak Geschiedenisproject Het beeld van Groningen

 

Deze lezing wordt georganiseerd door Stad en LandeNGV Groningen en de Groninger Archieven.

 

Gratis toegang
Gebouw open 19.30 uur
Gratis parkeren, melden bij de slagboom

 

 

Zoutkamp, begin jaren 60. Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven

 
 

Alle datums

  • 24-04-2019 20:00
  • Groninger Archieven

    Cascadeplein 4
    9726 AD Groningen