1536_7594_cr_nvhn.jpg

Maak Geschiedenis: samen aan de slag

 Aanmelding gesloten
 
31
Categorie
Activiteit
Datum
23-02-2019 11:00 - 15:00

Kennis delen en samen werken aan twee Maak Geschiedenisprojecten. U kunt kiezen voor Het beeld van Groningen of Open het Stadsbestuur. We beschrijven voetbalplaatjes van Persfotobureau D. van der Veen en zetten handschrift uit het eeuwenoude archief van het Stadsbestuur van Groningen om naar moderne letters. Waarom? Ook dat leggen we uit.

 

Maak Geschiedenis

Raak de geschiedenis aan en help mee onze collectie toegankelijker te maken. Meestal werkt u thuis en vandaag werken we samen in de Groninger Archieven om kennis en ervaring uit te wisselen. Neem hiervoor, indien mogelijk, uw eigen laptop mee.

 

Het beeld van Groningen

Breng samen met ons de jaren 60 en 70 in beeld en Maak Geschiedenis met het beschrijven van foto’s. Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren 60 en 70 kleine en grote gebeurtenissen in stad en provincie Groningen. De Groninger Archieven bewaren de negatieven. Met uw hulp gaan we de fotoreportages beschrijven.

 

Open het Stadsbestuur

Een grotendeels nog onontdekte schat aan informatie over de stad Groningen, al haar bezittingen in de provincie en natuurlijk haar inwoners! Dat is kort gezegd het archief van het stadsbestuur van Groningen over de periode 1594-1815. De teksten met daarin een vracht aan historische informatie over locaties, personen en onderwerpen gaan wij graag met uw hulp te lijf. Samen ‘openen’ we dan als het ware deze schatkist.  

 

Programma

10.30 uur Inloop met koffie/thee

 

11.00 uur Welkom

Het beeld van Groningen: Wat doen we met de negatievencollectie van Persfotobureau D. van der Veen?

We vertellen over Het beeld van Groningen, het maken van een goede reportagebeschrijving en het zoeken op bijvoorbeeld de krantenwebsite Delpher.

óf

Open het Stadsbestuur: Aan de slag met oude handschriften

Aan de hand van stadsrekeningen, verzoekschriften, besluiten en plakkaten gaan we kijken wat er 300 jaar geleden gebeurde, in 1719.

 

12.30 uur Pauze, inclusief soep en broodjes

Mogelijkheid voor korte rondleiding achter de schermen

 

13.30 uur

Het beeld van Groningen: Aan de slag met voetbalplaatjes

De fotocollectie van Persbureau D. van der Veen bevat veel reportages van voetbalwedstrijden. Provincie, stad, (top)amateurs, profs, van alles komt voorbij. Deze foto’s gaan we beschrijven.

óf

Open het Stadsbestuur: Waarom openen wij het Stadsbestuur?

We vertellen over het project en wat we inmiddels ontdekt hebben in de stukken van 1719. Er komt veel nieuwe informatie naar boven uit het archief over de geschiedenis van de stad en provincie en haar inwoners.

 

15.00 uur Afsluiting

 

Praktisch

Toegang gratis

Gratis parkeergelegenheid voor de ingang

Neem uw eigen laptop mee. Mocht dit niet mogelijk zijn, laat het ons weten, dat kunnen wij iets voor u regelen

 

Thuiswedstrijd FC Groningen-FC Utrecht, 1971. Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven (archief in bewerking)

Raad- en wijnhuis Groningen west- en noordzijde 1442-1774. Numan, Groninger Archieven (817_10128)

 

 
 

Alle datums

  • 23-02-2019 11:00 - 15:00
  • Groninger Archieven

    Cascadeplein 4
    9726 AD Groningen