818_18744_cr_zoutkamp.jpg

Dag van de Grunneger Toal

Categorie
DGT
Datum
17-03-2018 11:00 - 16:00

Kom naar de negende Dag van de Grunneger toal en neem deel aan de vele activiteiten: muziekoptredens, lezingen, voordrachten van dichters en schrijvers, cursussen Grunneger toal en presentaties van streektaalorganisaties tijdens de jaarlijkse Streektoalmaand.

 

Is er toekomst voor het Gronings? Deze vraag staat onder meer centraal tijdens deze Dag. Om een beeld van de toekomst te kunnen geven, hebben we voorbeelden uit het verleden en heden nodig. Die voorbeelden komen tijdens de Dag ook ruim aan bod. Tekstschrijver en zanger Jan Veldman opent deze Dag van de Grunneger Toal.

 

Jan Veldman

Jan Veldman is geboren en getogen Groninger (Doodstil) en veelzijdig schrijver, van toneelteksten en filmscenario’s tot tv-scripts en liedjes. In het verleden schreef hij toneelteksten voor onder meer Tryater, Orkater, Ro-theater, Citadel, Theater te Water, WAARK en NNT. Ook was hij (mede)schrijver van de tv-serie Boven Wotter en de succesvolle theaterfeuilleton Uut de Hoogte. Groningers kennen hem van nummers die hij schreef en zong met Voorheen de Bende (‘Doen in Oskerd’ en `Traainconducteur’) en Trio Kloosterboer (`Bapao’). Ondanks dat Jan Veldman al geruime tijd in het westen woont blijft hij Grunneger in hart en nieren. Tijdens de Dag van de Grunneger toal vertelt en zingt Jan Veldman zijn verhaal. Over hoe hij, als privépersoon in den vreemde, tegen het Gronings en Groninger zijn aankijkt.

  

Bekijk het programmaoverzicht op Webloug. 

 

Moi

Lees meer in het magazine MOI dat ook dit jaar weer ter gelegenheid van de Dag van de Grunneger toal verschijnt.

 

Grode Grunneger Oavend

Twee dagen voorafgaande aan de Dag van de Grunneger toal vindt de Grode Grunneger Oavend plaats; een wel heel bijzondere en bonte avond waar ‘de stand van t Grunnegs’ onder de loep wordt genomen.


De Dag van de Grunneger toal wordt georganiseerd door het Centrum Groninger Taal & Cultuur (samenwerking Huis van de Groninger Cultuur en Bureau Groninger Taal en Cultuur (RUG)), Groninger ForumStichting t Grunneger Bouk en de Groninger Archieven.

 

Persbericht Dag van de Grunneger Toal

 
 

Alle datums

  • 17-03-2018 11:00 - 16:00
  • Groninger Archieven

    Cascadeplein 4
    9726 AD Groningen