0001_2136_0239_banner.jpg

Medewerkers van de Groninger Archieven tonen hun favoriete stuk uit onze collectie. Deze maand vertelt grafisch vormgever Henk Kampen (1953-2016) over een foto van een man met een ‘magisch’ konijn, gemaakt door Jan Veenstra (ca.1930).

Jan Veenstra was van beroep stukadoor met een passie voor fotografie. Zijn foto’s geven een beeld van het dagelijks leven in Middelstum en omgeving. Op technisch gebied valt er het nodige aan te merken op zijn werk maar deze foto krijgt juist door het overbelichte konijn iets buitengewoons.

Man met konijn, circa 1930. Foto: Jan Veenstra, Groninger Archieven (2856-99)

Het konijn is op een fraai eikenhouten tafeltje gezet en de man poseert nonchalant onderuitgezakt naast het konijn met een sigaret in de mond. De nonchalante houdiing van de man is een pose want hij heeft zichtbaar zorg besteed aan zijn uiterlijk. De haren zijn keurig gekamd en hij draagt een pak met das, vest en streepjesbroek. Dat het niet zomaar een konijn is blijkt uit de plaatsing op een ‘sokkel’, de man is duidelijk trots op het konijn. Door het ‘lichtgevende’ effect van het konijn wordt dat nog versterkt, het lijkt bijna een object ter verering geworden.

De werkelijkheid is waarschijnlijk dat het konijn gefokt is voor tentoonstellingen en ik neem aan dat het in de prijzen is gevallen. De compositie van de foto met de statische opstelling van het konijn en de diagonaal liggende man geven de foto nog iets extra’s met als leuk detail de streepjesbroek die overgaat in de vlam van het salontafeltje.

Op www.beeldbankgroningen.nl staat overigens nog een foto van het magische konijn maar dan met twee poserende meisjes. Die foto mist ondanks het ‘lichtgevende’ konijn toch de bijzondere uitstraling van deze foto.

januari februari maart april mei juni juli september november december

Henk Kampen

Grafisch vormgever