1536_7594_cr_nvhn.jpg

Medewerkers van de Groninger Archieven tonen hun favoriete stuk uit onze collectie. Deze maand vertelt René Duursma, collectiebeheerder AV & Nieuwe Media, over een filmpje van een typisch jaren 70-huis.

Dit archiefstuk is elke keer weer bijzonder voor mij. Het brengt herinneringen naar boven waar ik niet vaak aan denk, maar die bijna verankerd zijn in wie ik ben. Zo is dat natuurlijk vaker voor mensen die filmmateriaal bekijken uit de tijd waarin ze opgegroeid zijn. In dit geval is het ergens tussen 1970 en 1980.

Wat deze film extra bijzonder maakt is dat het een leerproject is voor kinderen van de Bekenkampschool, een school voor moeilijk lerende kinderen. De film laat een huis zien, met alle kamers, apparaten en mogelijkheden op een manier die erg schools is, het is een demonstratie. Op die manier werden deze kinderen voorbereid op een toekomst buiten het ouderlijk huis. Het maffe is, er komt vrijwel niemand in voor. Het enige dat je ziet is een arm die een plaat op zet, een toiletrol pakt of twee armen die deurtjes open doen totdat je aan het eind nog even een vrouw ziet in een tuinbroek, erg hip in die tijd. Echter geen mensen in hun normale doen. Wel veel herkenbare (gebruiks)voorwerpen, die je nu als camp zou beschouwen, in de fantastische kleurencombinatie bruin en oranje. De film duurt maar 6 minuten en 41 seconden en houdt abrupt op, maar het geeft een iconisch beeld van hoe de jaren '70 van de vorige eeuw er uit zagen voor de meeste mensen.

Collectie Groninger Archieven (AV0545)
Maker: R. Houwerzijl
Datering: circa 1970-1980
Lengte: 06'41''
Zonder geluid

Bekijk nog meer films van R. Houwerzijl op www.gava.nl.

januari februari maart april mei juni juli september november december

René Duursma

Collectiebeheerder AV & Nieuwe Media