0001_2136_0239_banner.jpg

De winter van ’79 in de collectie van Persfotobureau D. van der Veen

 

Noorden vast in sneeuwstorm kopt het Nieuwsblad van het Noorden op 14 februari 1979, precies veertig jaar geleden.

In de nacht van 13 op 14 februari 1979 teistert een sneeuwstorm de noordelijke provincies. Een combinatie van hevige sneeuwval en een felle wind uit het noordoosten zorgen ervoor dat de sneeuw op sommige plekken meters hoog wordt opgestuwd. ‘Het verkeer zit muurvast. Reeksen dorpen zijn onbereikbaar, talloze wegen volkomen onbegaanbaar. […] Scholen zijn gesloten, bedrijven liggen stil, het telefoonverkeer is ernstig gestagneerd.’ Het noorden verkeert in een noodtoestand.

Februari 1979. Foto Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven

Terwijl in februari 1979 het dagelijks leven in Noord Nederland tot stilstand komt, werken de fotografen van Persfotobureau D. van der Veen gewoon door. In de dagen na de storm publiceert het Nieuwsblad dagelijks een pagina met winterfoto's. Ook voor de nieuwsberichten over de uitzonderlijke sneeuwval zijn foto’s nodig. Dit betekent inkomsten voor het Persfotobureau, dus trekken de fotografen er op uit om de gevolgen van de storm vast te leggen.

Februari 1979:

Op Beeldbank Groningen staan bijna geen foto’s van deze winter, maar die zijn er wel. In de logboeken van Persfotobureau D. van der Veen vinden we veel verwijzingen naar de winter van ’78 – ’79. In logboeken houden de fotografen bij wat ze hebben gefotografeerd. De reportagebeschrijvingen zijn vaak erg beknopt: ‘Sneeuw pompstation paarden Glimmen’ of ‘Sneeuwfoto’s Kielsterachterweg met militairen’. De beschrijving ‘Sneeuwfoto’s stad en omgeving’ komt zelfs acht keer voor.

Lees meer over het Maak Geschiedenisproject Het beeld van Groningen, Persfotobureau D. van der Veen en doe mee.

Dineke van der Wal

Coördinator Maak Geschiedenisproject Het beeld van Groningen