1785_07169_cr_.jpg

Vandaag is het 50 jaar geleden dat de Lauwerszee werd afgesloten. Koningin Juliana was in de ochtend van 23 mei 1969 al vroeg aanwezig om aan boord van de veerboot Johan Willem Friso de plaatsing van de laatste caisson (een betonnen bak die tot zinken wordt gebracht) bij te wonen.

In Lauwersoog waren werklieden de hele nacht in touw geweest om alles gereed te krijgen voor deze grote finale. De laatste caissons werden rond kwart voor 2 al naar een speciale parkeerplaats gevaren. Al vroeg arriveerden touringcars met belangstellenden, de Johan Willem Friso-kapel en pers uit binnen- en buitenland in Lauwersoog. Honderden auto’s, fietsers en brommers reden richting het landhoofdcaisson om getuige te kunnen zijn van deze bijzondere gebeurtenis. In het gebied rondom de Lauwers werden die dag allerlei festiviteiten georganiseerd om de afsluiting te vieren of markeren, want niet overal was het feest. Uit de negatieven van Persfotobureau D. van der Veen kunnen we afleiden dat fotografen van het bureau de koningin deze dag op de voet volgden. 

Contactafdruk van een negatiefstrook. Juliana in Lauwersoog en de laatste caisson wordt op zijn plaats gesleept, 23 mei 1969. Foto Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven
Contactafdruk van een negatiefstrook. Juliana in Lauwersoog en de laatste caisson wordt op zijn plaats gesleept, 23 mei 1969. Foto Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven

‘Onder het geloei van scheepshoorns, het geronk van laag overvliegende vliegtuigen en het gejuich van een duizendkoppig publiek en in tegenwoordigheid van koningin Juliana werd Nederland om half negen vanmorgen een kleine tienduizend hectare groter’, aldus de verslaggever. Foto’s van het persfotobureau stonden diezelfde dag nog op de voorpagina van het Nieuwsblad van het Noorden.

Het Nieuwsblad was in 1969 nog een avondkrant. Foto’s die door het bureau in de ochtend werden gemaakt konden - wanneer ze snel werden ontwikkeld, afgedrukt en afgeleverd bij de redactie aan het Zuiderdiep - nog worden opgenomen in de krant van die dag. Zeker bij een belangrijke nieuwsgebeurtenis als de afsluiting van de Lauwerszee moesten de fotografen dus snel werken. In de krant van 24 mei werd verslag gedaan van het middagprogramma van Juliana.

Vlaggen halfstok

Ook een bezoek aan vissersdorp Zoutkamp stond die dag op het programma. Hier waren de vissers fel tegen de afsluiting die het leven in het dorp voorgoed zou veranderen. Na de afsluiting konden de Zoutkamper vissers niet langer gebruik maken van hun thuishaven en moest hun vloot in de haven van Lauwersoog liggen.

Op veel schepen hing de vlag daarom op 23 mei halfstok terwijl Juliana over de kade naar de kantine van het Pootaardappelen en Zaaizaadverkoopbureau wandelde. Hier kreeg zij van de visserijvereniging Hulp in Nood uitleg over de problemen waar Zoutkamper vissers door de afsluiting mee te maken kregen.

De collectie van Persfotobureau D. van der Veen bevat veel beelden van Zoutkamp, de vissers en de afsluiting van de Lauwerszee. Voorafgaand aan de afsluiting fotografeerde het bureau de vissers tijdens hun werkzaamheden in de haven van Zoutkamp. Maar ook na de afsluiting hadden de fotografen oog voor de veranderingen in het straatbeeld van het vissersdorp. Deze foto’s worden door vrijwilligers beschreven binnen Het beeld van Groningen en gedurende het project op Beeldbank Groningen geplaatst. Lees meer over het Maak Geschiedenisproject Het beeld van Groningen en doe mee.

Dineke van der Wal

Coördinator Maak Geschiedenisproject Het beeld van Groningen