817_1078_banner.jpg

De allereerste live video uitzending op internet ter wereld kwam in 1994 niet vanuit Londen, New York of Parijs, maar vanuit Groningen. Waarom juist hier en welke band kwam op dit historisch moment in beeld? Daarover gaat de korte documentaire van Alex Pitstra en Koen de Koning, met een belangrijke rol voor Poparchief en Filmbank Groningen. Ready Set, Rock ’n Roll geeft een inkijkje in de rockmuziek en creatieve scene van Groningen.

Vanuit poppodium Simplon werd op 4 november 1994 een rockconcert live uitgezonden. Er waren maar liefst vier kijkers. De beeldkwaliteit was matig; het was meer een diashow op bankpas-formaat dan vloeiend beeld en het geluid ontbrak. De streamers kwamen er niet aan toe om te vermelden om welke band het ging, zó gefocust waren ze bezig met het maken van de uitzending. Pionier Stef van der Ziel was betrokken bij de productie.

Wikipedia vermeldt de Groningse uitzending indirect bij de Geschiedenis van het streamen: “In Nederland zijn Stef Van der Ziel en Adam Curry pioniers. In 1994 produceerde Van der Ziel de eerste Nederlandse webcast, later volgden diverse andere Nederlandse partijen en verzorgde de VPRO-webcastprojecten rond evenementen.”

Oproep

Heeft u nog aanvullende informatie over de eerste muziek-livestream? Of heeft u zelf in het verleden Groninger bands gefilmd en verdienen deze opnames wellicht een plekje in het Poparchief? Laat het ons dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.