1470_1296_0024_cr.jpg

Fokko Helder (85) is als oud-predikant nog altijd actief in de weer. En houdt nog steeds elk jaar een Groningse kerkdienst in Winterswijk, waar hij al meer dan 40 jaar woont. Want: “Eens een Groninger, altijd een Groninger.” En dat is ook precies de reden waarom hij in Groningen meedoet aan het Maak Geschiedenisproject Lidmaten gezocht. En niet in Winterswijk.

Actief na pensionering

Dat je als gepensioneerde niet achter de geraniums hoeft te belanden, dat bewijst Fokko Helder. Los van werkzaamheden als predikant, waar hij nog regelmatig druk mee is, zingt hij twee keer per week in een koor en kookt dagelijks met plezier. Hij reist heel wat af, bezoekt regelmatig zijn broer in Groningen. Tegenwoordig steekt hij flink wat tijd in zijn hobby als deelnemer van het Maak Geschiedenisproject Lidmaten gezocht.

Fokko Helder. Foto Jaline de Groot
Fokko Helder. Foto Jaline de Groot

Het begon met een doopakte

Fokko is een bereisd man en heeft in het verleden zelfs een aantal jaren in Curaçao gewerkt. Toen hij terugkwam naar Nederland, vond hij tussen oude papieren van zijn overleden grootvader een kopie van een doopakte uit het jaar 1706, van een verre voorvader: de zoon van de Ambts- und Kriegsrat van de Markgraf in de plaats Schwedt (aan de Oder, bij de Poolse grens). Vanaf dat moment begon zijn interesse in stamboomonderzoek. Onderzoek, dat hij in eerste instantie opdroeg aan zijn kleinzoon. In een later stadium wilde hij ook iets voor anderen doen met zijn werk en meldde zich als deelnemer bij het Maak Geschiedenisproject van de Groninger Archieven. Inmiddels is genealogie een echte passie!

Taggen is niet ingewikkeld

”Ik werk al zo’n 30 jaar met computers. Om mee te doen aan het Maak Geschiedenisproject Lidmaten gezocht hoefde ik maar weinig nieuws te leren. Het valt erg mee. De instructies zijn heel duidelijk. In het begin maakte ik wat fouten, maar dat is niet erg. Bij mijn eerste poging viste Teijo Doornkamp (coördinator Lidmaten gezocht) de fouten er voor mij uit. Daarna was het gemakkelijk."

"Wat het project boeiend maakt? Er gaat een heleboel geschiedenis door je handen terwijl je bezig bent gegevens te taggen. Ik heb onder andere kerspels uit Blijham, Delfzijl, Eppenhuizen, Garrelsweer, Kantens, Loppersum en Ulrum getagd. Grappig is het ook, om te lezen hoe netjes of knullig predikanten van weleer, mijn collega’s van andere tijden, hun registraties deden. En vergeet niet, je maakt het werk voor talloze stamboomonderzoekers een stuk eenvoudiger."

"Ik ga er voor mijn plezier regelmatig een uurtje voor zitten. Dus, doe ook mee met het Maak Geschiedenisproject Lidmaten gezocht. De kerspels van onder andere Huizinge, Middelstum, Slochteren, Oude Pekela, Ter Apel en Zeerijp moeten nog getagd worden. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voorlopig is er voldoende werk te doen in het project.”

Martine Bruining

Communicatie stagiair