3054_821_101_web.jpg

Het begon allemaal met een inloopmiddag bij de Groninger Archieven. Zoltán Rigó zocht leuk vrijwilligerswerk en vond het bij de Groninger Archieven. Hij is inmiddels een enthousiast deelnemer aan het Maak Geschiedenisproject Het beeld van Groningen. Een vrije geest met een passie voor het vangen van beelden. Zelf fotograaf, en autodidact, werd Zoltán ooit huisfotograaf van Stiel Studio en nam hij als fotograaf deel aan het kunstenaarscollectief De Nieuw Noordelijke Lijn.

Waarom doe je mee aan Het beeld van Groningen?
“Ik ben heel visueel ingesteld. Tekenen en schilderen heb ik ook wel gedaan. Als fotograaf geniet ik extra van de mooie beelden die ik tegenkom bij Het beeld van Groningen. Dan krijg ik veel zin om zelf weer te gaan fotograferen. Ik ben heel blij dat ik dit gevonden heb en het wordt steeds leuker! In het begin vond ik het best lastig om op de site Delpher.nl te zoeken in gedigitaliseerde kranten. Zodra je daar beter in wordt, wordt het nog leuker. Je leert ook andere deelnemers kennen. Ik kies zelf wanneer ik aan het project werk. Die vrijheid bevalt me prima.”

Zoltán Rigó
                                   Zoltán Rigó

Wat doe je precies bij Het beeld van Groningen?
“Allereerst krijg ik een reportage uit het archief van Persfotobureau D. van der Veen. Met een of meer stroken die zijn omgezet van negatief naar positief, zodat je een beter idee krijgt van de uiteindelijke foto‘s. Uit de logboeken van Persfotobureau D. van der Veen zelf komen beknopte notities die bij de reportage geplaatst zijn. De foto’s bekijk ik aandachtig en op de site van Delpher ga ik op zoek naar het bijbehorende krantenartikel. Daarbij zoek ik op steekwoorden en datum. Op basis van het krantenartikel voeg ik namen toe van mensen op de foto’s. En ik maak een korte, specifieke beschrijving bij de foto. Het mooie is, dat al deze foto’s rechtenvrij te gebruiken zijn.”

Wat is het mooiste dat je tot nu toe hebt gevonden?
“Er zitten schitterende foto’s in deze collectie! Heel bijzonder vond ik de foto van een man in een soort ruimtepak, met een vizier voor het gezicht. Die man was in de nok van de Martinikerk bezig met ongediertebestrijding, met boktorren geloof ik. Een zwart-witfoto met sterke contrasten en dat astronautenpak gaf het een surrealistische sfeer. Prachtig!”

Boktorrenbestrijding Martinikerk. Persfotobureau D. van der Veen, GrA
Boktorrenbestrijding Martinikerk. Persfotobureau D. van der Veen, GrA

Waarom zou je anderen aanraden om mee te doen?
"Als je van fotografie en van geschiedenis houdt, dan is dit super om te doen. Het hoeft niet, maar het is wel handig om iets van Groningen te weten in de jaren 60 en 70. Dan kun je gemakkelijker herkennen wat je op de foto’s ziet. Je kunt dit werk prima thuis doen, maar persoonlijk kom ik graag naar de studiezaal van de Groninger Archieven, waar je ook de interessante verhalen van andere deelnemers meekrijgt. Bovendien ontmoet je deelnemers van de andere Maak Geschiedenisprojecten. En ook zij doen bijzondere vondsten. Zoek je ook leuk vrijwilligerswerk? Begin er dan gewoon mee! Bijvoorbeeld met Het beeld van Groningen."

Martine Bruining

Communicatie stagiair