bijgewerkt1969wit_.jpg

“Verhalen van mensen intrigeren me! Dat heb ik altijd al gehad.” Karin Nijs (54) is van huis uit activiteitenbegeleider. Ze werkt als vrijwilliger in de bibliotheek van Veendam en is deelnemer aan het Maak Geschiedenisproject Open het Stadsbestuur.

Wat was de aanleiding om aan dit project te beginnen?
“Ik had zin om oude teksten te leren lezen, omdat ik stamboomonderzoek deed voor mijn eigen familie en die van mijn man. Er waren veel oude teksten beschikbaar, maar ik kon het niet allemaal lezen. Mijn voorouder Engelbert Geerts Wedda was provoost in Groningen. Een provoost was vroeger een militaire ambtenaar, Engelbert was kapitein in een tuchthuis voor militairen. Zijn zoon Derck Wedda volgde hem op in de zeventiende eeuw, de tijd van Bommen Berend. En daarna nam diens schoonzoon Nicolaes Mahu het stokje over. Een hele reeks provoosten dus. Ongeveer een jaar geleden zag ik op RTV Noord een programma waarin het Maak Geschiedenisproject Open het Stadsbestuur werd genoemd. Door dat item ben ik gaan meedoen. Gaandeweg ben ik beter geworden in het lezen van oude handschriften. Het leert snel hoor. Bovendien staan in de studiezaal altijd mensen klaar om je te helpen. Iedereen is ontzettend enthousiast en dat maakt het ook zo leuk.”

Karin Nijs. Foto Martine Bruining
Karin Nijs. Foto Martine Bruining

Wat brengt het project u?
“Het brengt veel onverwachte dingen! Wat ik me nooit had gerealiseerd, is dat de stad Groningen zozeer onderdeel uitmaakt van mijn geschiedenis! Ik had nooit verwacht dat ik zoveel informatie zou vinden. Het ontcijferen van oude handschriften gaat me veel beter af. Dat had ik ook niet gedacht. Bovendien ontdek ik allerlei interessante micro-geschiedenissen. Door het onderzoek in de studiezaal kom je allerlei bijzondere details te weten. Zo nam ik het leven van Jaques Fabre onder de loup, die een kleurrijke ondernemer bleek te zijn. En ontdekte ik het tijdens het transcriberen het dramatische verhaal van Allegonda Meijknegt.”

Wat maakt Maak Geschiedenis nu zo leuk/interessant?
“Als ik nu in de stad loop, komen op veel plekken verhalen naar boven. Hier liep Jacques Fabre, denk ik bijvoorbeeld bij het Pelster Gasthuis. Of op de Brede Markt, waar hij een koffiehuis had. Ook denk ik op de Brede Markt: dáár liep Allegonda Meijknegt.

Het spannendste wat ik gevonden heb is het shockerende verhaal van Allegonda. Ze raakt me. Haar pijnlijke historie vind je open en bloot terug in de boeken. Er werd absoluut geen rekening gehouden met privacy. Je komt veel roddel en achterklap tegen. Inmiddels heb ik voldoende stof om een spannende historische roman te kunnen schrijven!

Ik voel een drive om alles te weten over Allegonda's leven en over hoe zij zich gevoeld moet hebben. Nog ongehuwd werd ze zwanger in 1690 en onderging een abortus. Raadsheer Wieger Pott zou haar een trouwbelofte hebben gedaan, maar ontkende dit. Zijn trouwbelofte vinden we echter wél terug in de boeken! In 1692 kwam hierover een proces op gang, waarover raadsheer Pott danig in de rats zal hebben gezeten...

In plaats van met haar te trouwen kocht hij haar af met ‘een stuck gelt’. Allegonda was van goede komaf, maar moet haast de risée, een mikpunt van spot, van de stad zijn geweest. In 1697 trouwt Allegonda in de stad met Petrus Phrebus. Eind goed al goed. Vermoedelijk dan.”

Portret van Wicher Pott (1661-1716). Raadsheer te Groningen. GrA (818_23333)
Portret van Wicher Pott (1661-1716). Raadsheer te Groningen. GrA (818_23333)

Raad u anderen aan mee te doen aan Maak Geschiedenisprojecten?
”Ja! Het is veel leuker dan ik had gedacht. Je kunt namelijk uitzoeken wat je wilt en je verrijkt je kennis. Heb je eenmaal een begin, dan komt daar van alles bij. Zo leer je veel over het tijdsbeeld van toen. Het delen van informatie met andere deelnemers is ook erg interessant. En als je zoekt, kun je ook meer te weten komen over je eigen geschiedenis.”

Heeft u nog handige of leuke tips?
“Gewoon beginnen! Het is hartstikke leuk om te doen.”

Martine Bruining

Communicatie stagiair