bijgewerkt1969wit_.jpg

Een paar seconden zijn genoeg om een eind te maken aan het bestaan van Erica II. Op 20 september 1978 om twee uur ’s middags brengt springmeester Ellens de 32 kilo iremite tot ontploffing die aan de voormalige strokartonfabriek bij de Munnikevaart zijn aangebracht.

Strokartonfabriek Oostwold, 1971. Persfotobureau D. van der Veen, GrA
Strokartonfabriek Oostwold, 1978. Persfotobureau D. van der Veen, GrA

Een daverende knal en een enorme stofwolk zijn het gevolg. Fotograaf Tom Vermeulen drukt op dat moment af en vertrekt waarschijnlijk kuchend en half doof naar de volgende klus.

De strokartonfabriek was feitelijk een omgebouwde aardappelmeelfabriek en onderdeel van de NV Erica fabrieken in Oude Pekela. Het karton van de Erica II is onder meer gebruikt voor de Blue Band en Brio boterdozen van Van den Bergh & Jurgens (later Unilever). Ook de Becksbrouwerij in Noord-Duitsland en de tuinbouw in het Westland zijn grote afnemers. Maar aan het tijdperk van de strokartonindustrie komt een eind, ook in Oostwold.

In 1971, na een productieperiode van drieënveertig jaar, sluit de fabriek en zeven jaar later wordt het puin geruimd. En de locatie? Die blijkt een buitenkans voor een nieuwe botenloods van scheepswerf ‘Erica’.

Ook zo'n fotocolumn leren schrijven bij een foto van Persfotobureau D. van der Veen? Bijvoorbeeld voor de website van uw sportclub, de wijkkrant of het blad van uw historische vereniging. Geef u op voor de workshopreeks. Het is nog niet bekend wanneer deze zal starten. Houd hiervoor deze website in de gaten.

Henk Wierts

Projectmedewerker