1536_6314_15_cr_beckeringh_borgen-copy2.jpg

Het Maak Geschiedenisproject Lidmaten gezocht  van de afdeling Groningen van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) en de Groninger Archieven nadert zijn finish. De deelnemers hebben vanaf september 2019 hard gewerkt en nu zijn alle kerkgemeentes die op de website lidmatengroningen.nl staan, behandeld. Deze site heffen we op zodra we alle gegevens in AlleGroningers.nl hebben opgenomen. We danken de bijna 30 vrijwilligers voor hun inzet en bijdrage!

Kerk van Sauwerd, 1850-1900. Prent vervaardiger onbekend, Groninger Archieven (1536_3276)

Wat zijn lidmaten

In de doop- en trouwboeken hield de predikant ook bij welke mensen lid werden van de kerk in een bepaalde periode. Hij noteerde wie er belijdenis deed en ook wie er verhuisde uit en naar zijn gemeente, oftewel wie er lidmaat was. De lidmatenlijsten zijn daarmee, naast de doop-, trouw- en begraafregisters, waardevolle bronnen bij genealogisch onderzoek.

Het Maak Geschiedenisproject

Het doel van Lidmaten gezocht is om de gegevens over de lidmaten toe te voegen aan AlleGroningers.nl, de website die al vele andere gegevens over historische Groningers bevat. (Stamboom)onderzoekers kunnen daarmee alle belangrijke genealogische bronnen op één plek vinden. Bovendien is het op AlleGroningers.nl gemakkelijker om fouten in de gegevens te melden en te corrigeren. De kwaliteit van de gegevens wordt zo verhoogd.

De deelnemers hebben in dit project vooral thuis het werk gedaan. Zij hebben dan ook geen vertraging ondervonden van het corona-virus, wellicht zelfs integendeel: sommigen waren blij dat ze nog wat zinnigs te doen hadden! Niet alle deelnemers zijn zelf onderzoekers van hun familiegeschiedenis. Er zijn er ook die gewoon graag een steentje willen bijdragen aan een goed doel, door tijd en concentratie beschikbaar te stellen. Nogmaals dank daarvoor!

Dit succesvolle project smaakt naar meer: de Groninger Archieven en de NGV maken inmiddels plannen voor vervolgprojecten. We houden u op de hoogte.

Teijo Doornkamp

Deelnemerscoördinator Maak Geschiedenisproject Lidmaten gezocht