2248_029154_header_.jpg

Een aantal masterstudenten Geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen schreef een blog over het online symposium Vertel ErfGoed. De Maand van de Groninger Geschiedenis organiseerde dit evenement op 1 oktober. Hoe beleefden de studenten dit online symposium? Lees het hier.

Door Myrthe Westra

De laptop gaat aan en met een warme kop thee wacht ik totdat het symposium Vertel ErfGoed begint. Ik controleer nog mijn internetverbinding, het geluid en de microfoon. Eigenlijk is dit best comfortabel, het is koud weer buiten, de jas blijft hangen aan de kapstok. Een symposium via mijn laptopscherm heb ik nog nooit meegemaakt. Het symposium is het startpunt van de Maand van de Groninger Geschiedenis. Deze wordt online georganiseerd en als geschiedenisstudente kijk ik daar niet meer van op. Uit alles blijkt dat het digitale leven steeds belangrijker wordt, ook in de erfgoedsector. Verschillende sprekers vertellen over de kansen en de mogelijkheden voor erfgoed in de komende jaren.

De rode draad van de drie sprekers die ik bezocht was de digitalisering van archiefbronnen en het gebruik van sociale media voor de erfgoedsector. De keynote-spreker Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van het Beeld en Geluid museum, gaf een verfrissende kijk op de toekomst van de digitale wereld rondom erfgoed. Het gebruik van sociale media, beelden en video’s zorgen voor contact met de verschillende doelgroepen. Hun bereik en toegankelijkheid wordt op deze manier groter als erfgoedinstellingen daar tijd en energie in steken.

De digitale wereld bereikt iedereen met internetverbinding op een laptop of smartphone. De digitalisering van bronnen is volgens Fred van Kan, directeur van het Gelders Archief, cruciaal. Zij krijgen dagelijks (online) vragen over het archiefmateriaal. De bezoekers hoeven niet meer langs te komen, want de medewerkers gaan het materiaal direct digitaliseren. Dit proces brengt veel voordelen met zich mee, de bron is online en onderzoekers kunnen met hun bronmateriaal aan de slag. Toch moet de charme van het oude bronmateriaal niet vergeten worden. Soms verlangt men naar het aanraken van de documenten en het ruiken van de muffe geur. Dit tastbare verdwijnt via het toetsenbord en scherm van een laptop.

Archiefstelling in het gemeente archief van Ezinge
Gemeentelijk archief Ezinge, 1972. Foto M.A. Douma, GrA (818_3291)