817_1078_banner.jpg

Met het Maak Geschiedenisproject Open het Stadsbestuur komen we regelmatig verrassende zaken tegen die eeuwenlang met ganzenveer en kroontjespen door het Groninger stadsbestuur aan het papier werden toevertrouwd. Het ABC-recept ligt voor de hand. We volgen wekelijks een letter van het alfabet en verbinden daaraan een bekende of veelvoorkomende term uit het archief van het stadsbestuur van 1594 tot 1815.

ABC uit het archief van het Groninger Stadsbestuur, 1594-1815. Groninger Archieven (1605)

De deelnemers van Open het Stadsbestuur hebben inmiddels vele handgeschreven teksten bestudeerd en uitgetypt, oftewel getranscribeerd. Zo zijn de teksten voor veel mensen gemakkelijker te lezen. Een handgeschreven tekst is uiterst charmant, maar leest niet altijd even gemakkelijk. Maar wat betekent het dan eigenlijk?

Om het topje van de ijsberg te laten zien, hebben we er een aantal termen uitgehaald en daar een verhaal bij geschreven. Het gaat vaak over een locatie, gebeurtenis, persoon of het is een opvallende, interessante term. Deze verhalen samen vormen het ABC. Met dank aan de deelnemers van Open het Stadsbestuur.

Het ABC