1536_6314_15_cr_beckeringh_borgen-copy2.jpg

Sinds november 2021 ben ik, Sebastiaan Vos, degene die particulier archiefmateriaal verwerft. Hiermee neem ik het stokje over van Margreet Visch, die met pensioen is gegaan. De collectie van de Groninger Archieven bestaat uit overheidsarchieven en niet-overheidsarchieven oftewel particuliere archieven

Nieuwste aanwinsten

Het is mij de afgelopen maanden in mijn nieuwe functie vooral opgevallen hoeveel mensen uit zichzelf bellen of mailen over archiefmateriaal. Of zelfs spontaan langskomen en bij de balie van de Groninger Archieven iets komen afleveren. Ik had eigenlijk niet gedacht dat ik daar bijna dagelijks mee te maken zou krijgen. Het stemt mij positief dat u de Groninger Archieven weet te vinden voor het aanbieden van archiefstukken!

Veel aangeboden materiaal betreft overigens aanvullingen op particuliere archieven die wij al hebben. Zoals recente almanakken van de Algemene Groninger Studenten Roeivereniging Gyas of de laatste jaren van de Algemene Computerclub Westerkwartier, die inmiddels is opgeheven.

Boek gemaakt voor 25-jarig ambtsjubileum burgemeester Harm Broekema van Slochteren, 1925. Groninger Archieven. Foto Wendy Kolkert

Bijzondere stukken

Een bijzonder stuk dat eruit springt en we verworven in 2021, is een jubileumboek met houten standaard uit 1925. Het boek werd gemaakt voor het 25-jarig ambtsjubileum van burgemeester Harm Broekema van Slochteren. In het imposante boek staan alle namen van de inwoners van de gemeente uit 1925. Overigens is Broekema de burgemeester die gezorgd heeft voor de aanleg van de Woldjerspoorweg. We kregen dit boek geschonken van de kleindochter onder de voorwaarde dat we ook de standaard, waarmee het natuurlijk een ensemble vormt, ook zouden opnemen. Daar moeten we nog wel een plaatsje voor vinden, want die kan niet zomaar in ons depot. Eigenlijk nemen we alleen ‘tweedimensionale’ objecten op in onze collectie, maar dit is wel een mooie uitzondering.

Ambtsjubileumboek voor burgemeester Harm Broekema van Slochteren op standaard, 1925. Groninger Archieven. Foto Wendy Kolkert

Ook ontvingen de Groninger Archieven een bijzonder reisverslag van de schilder Anco Wigboldus. Hij maakte in 1929 een zogeheten Grande Tour door Italië. Het is een bijzonder verslag in woord, maar ook in beeld. Dit verdient zeker nadere bestudering.

Een voorbeeld van een archief dat door een instelling zelf wordt beschreven, is dat van Stichting Beeldlijn, die documentaires maakt in Noord-Nederland. Het filmmateriaal hiervan hebben de Groninger Archieven al in huis en is te vinden op Filmbank Groningen. Momenteel bewerkt een medewerker van Stichting Beeldlijn voor ons het papieren archief.

De nieuwste aanwinst is een doos die de laatste directeur van Gremi bij ons langsbracht. Gremi (ook N.V. Groninger Rijwiel En Motor Industrie en Gremi Auto-import B.V.) is in de Stad wel bekend als importeur van de Goggomobil en Lada’s. Het kleine archief bevat onder meer oude jaarrekeningen, maar ook een prachtig fotoalbum over het lossen van auto’s - zoals Scaldia’s 1400, verpakt in houten kratten - uit het Russische motorschip Pesht aan toenmalige Eemshaven in Groningen in 1967. Die foto’s komen ongetwijfeld op Beeldbank Groningen te staan.

Actieve verwerving

De verwerving van particulier archiefmateriaal verloopt tot nog toe vooral passief. Ik wil zelf actiever en gerichter proberen archiefmateriaal te verwerven voor de Groninger Archieven en contact leggen met mensen die mogelijk interessant archief hebben. Het zal dan bijvoorbeeld gaan om specifiek archiefmateriaal dat nog in onze collectie ontbreekt of iets dat zich door omstandigheden ineens aandient. Zo ben ik heel blij dat ik na het plotselinge overlijden van Jan Kooi van platenzaak Elpee in Groningen afgelopen zomer, een deel van zijn archief hebben kunnen verwerven met onder andere alle Prime Time Magazines; het blaadje dat hij samen met zijn Elpee-compagnon Jan Gorter jarenlang volschreef en uitbracht.

In de toekomst wil ik hier veel meer werk van gaan maken!

Contact

Als u zelf over archiefmateriaal beschikt waarvan u vermoedt dat dit interessant is voor de Groninger Archieven, neem dan contact met mij op. En wees niet te bescheiden: het komt voor dat mensen hun spullen minder waardevol inschatten dan dat wij dat doen. Bel of mail via 050-5992000 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Sebastiaan Vos

Collectiebeheerder