Studiezaalbezoekers zijn onmisbaar voor de Groninger Archieven. Door oplettendheid tijdens hun onderzoeksprojecten doen zij soms mooie vondsten.
Een recent voorbeeld heeft te maken met de Dag van de Groninger Geschiedenis special van 1 oktober jongstleden. In aanloop naar het evenement in het teken van het Rampjaar 1672, stond in de hal een kleine tentoonstelling met documenten over Carl Rabenhaupt (1602-1675). Hij was luitenant-generaal en werd door de stad Groningen gevraagd om de verdediging op zich te nemen tijdens het Beleg van Groningen. Hij redde de stad van de ondergang.

Bezoeker Klaas Bijsterveld zag de tentoonstelling en attendeerde ons op een ontdekking die hij had gedaan. Hij vond meerdere vermeldingen van een ‘Carl Rabenhaupt von Suche als getuige'. In totaal zijn er zes handtekeningen terug te vinden in akten van de kerkvoogden van Winschoten uit 1628-1629. Kerkvoogden fungeerden destijds als een soort notarissen en sloten onder meer huwelijkscontracten waarbij getuigen aanwezig moesten zijn.

Tot nu toe waren er alleen vermoedens dat Rabenhaupt de provincie Groningen decennia voor het Groningens Ontzet al eens had bezocht. Een andere bron leert ons dat een Carl Rabenhaupt in 1627 wordt ingeschreven als lidmaat van de Hervormde Kerk in de stad Groningen. Deze Rabenhaupt trad een jaar eerder als militair in dienst van graaf Ernst Casimir van Nassau en woonde aan het Martinikerkhof.
Helaas konden we tot nu toe nooit bewijzen dat het hier om ‘onze’ Carl Rabenhaupt gaat, omdat er best meer mensen met dezelfde naam kunnen rondlopen. Toch was de kans aanzienlijk. We weten dat Rabenhaupt stokoud was toen hij de stad verdedigde, ruim 70 jaar. Het was best mogelijk dat hij in de jaren 20 van de 17e eeuw al actief was als jonge militair.
De recente vondst zorgt er echter voor dat we ons vermoeden over Rabenhaupts vroege bezoek aan Groningen hard kunnen maken. Dat komt door de toevoeging ‘von Suche’ in het boek van de kerkvoogden. We weten weinig over het leven van Rabenhaupt, maar wel dat hij geboren is in de Bohemen en zijn familieleden Rabenhaupt von Suche werden genoemd.
Het bewijs dat dit dé Carl Rabenhaupt is wordt versterkt doordat in een van de aktes uit 1629 staat dat hij vaandrig onder kapitein Rosier was. Een vaandrig was een jonge officier, meestal van goede komaf. Rabenhaupt past perfect in dat plaatje: hij was jong en van adel.
Met deze prachtige ontdekking is de tentoonstelling over Rabenhaupt completer. En het enthousiasmeert ons ook om verder onderzoek te doen naar de handel en wandel van Rabenhaupt. We weten namelijk bijzonder weinig van hem, en wellicht is er nog meer te vinden in onze archieven.
Als u tijdens het speuren in onze collectie iets moois vindt, schroom dan niet om het ons te melden. Dan ontrafelen we samen steeds meer Groninger geschiedenis.