Het is vaste prik: de wekelijkse rubriek van Het beeld van Groningen in het Dagblad van het Noorden over een foto van Persfotobureau D. van der Veen. En af en toe is de foto verrassend actueel.
De enorme hoeveelheden uitlaatgassen van auto’s en bussen in de binnenstad van Groningen is voor Clara Tuinstra de reden om in de herfst van 1971 met een monddoekje op te gaan fietsen. “Vooral in het spitsuur is het niet uit te houden. Als er een bus passeert dan zie je allemaal mensen met de hand voor de mond, ikzelf houd vaak gewoon mijn adem in. Dat is toch een onhoudbare toestand”. Clara meent dat de mensen misschien wel even raar zullen kijken naar het hydrofiele monddoekje, wat destijds iets meer dan 2 kwartjes kostte, “maar als er één schaap over de dam is, volgen er meer”. Hoeveel mensen Clara haar voorbeeld hebben gevolgd is niet bekend, ook niet hoe lang zij zelf de doekjes is blijven dragen.
Mogelijk is de invoering van het Verkeerscirculatieplan in de tweede helft van de jaren 70, waardoor de binnenstad autoluw wordt en de luchtkwaliteit verbeterde, een reden geweest om deze niet meer te dragen.
Maar het monddoekje is in het huidige straatbeeld helaas wel weer actueel geworden en daar kijkt niemand vreemd van op.
Het beeld van Groningen
De foto’s van Persfotobureau D. van der Veen worden door vrijwilligers beschreven binnen Het beeld van Groningen en gedurende het project op Beeldbank Groningen geplaatst. De beschikbare foto’s mogen vrij worden gebruikt, bijvoorbeeld om zelf zo’n fotocolumn te schrijven. Lees meer over het Maak Geschiedenisproject Het beeld van Groningen en doe mee.