Elke keer wanneer Henk Wierts de enorme collectie van Persfotobureau D. van der Veen induikt, komt hij iets interessants tegen. Een beeld dat de actualiteit raakt, een beeld dat herinneringen oproept of een beeld dat simpelweg zo mooi is dat je het aan de muur zou willen hangen. In oktober 2018 is het Maak Geschiedenisproject Het beeld van Groningen een samenwerking aangegaan met het Dagblad van het Noorden om wekelijks een van deze mooie beelden te delen met een groter publiek. Sinds 11 mei 2020, de dag waarop de 75ste rubriek in de krant verscheen, zijn veel edities van de rubriek ook online te lezen.
Henk, je bent een van de schrijvers van de rubriek. Hoe vind je elke week weer een mooie, geschikte foto voor de rubriek?
Tijdens mijn werkzaamheden voor Het beeld van Groningen zie ik heel veel verschillende foto’s van Persfotobureau D. van der Veen. Als er een opvallend beeld voorbijkomt, stop ik die in een apart mapje “inspiratie” en zoek ik er achtergrondinformatie bij in de onlinekrantenbank Delpher en op internet. Dat mapje is in de loop van de tijd aardig gegroeid en vormt de basis waaruit ik kan putten voor de rubriek.
Het beeld staat altijd centraal in de rubriek. Daar schrijf ik maximaal 175 woorden bij. In een week waarin bijzondere gebeurtenissen plaatsvinden, zoals Bevrijdingsdag of verkiezingen, ga ik op zoek naar een geschikte foto over dat onderwerp. Als startpunt gebruik ik dan het logboek van Persfotobureau D. van der Veen. Hierin beschreven zij kort wat er op welke foto’s staat. Dit klopt niet altijd, maar het helpt in de zoektocht naar geschikte foto’s.
En het lukt elke week weer?
Er zit natuurlijk weleens een week tussen waarin de inspiratie iets minder is. Dan pak ik mijn “inspiratiemapje” erbij en over het algemeen lukt het om dan toch een leuke rubriek te maken. De collectie Van der Veen is heel divers en omvangrijk. Heerlijk materiaal om mee te werken. Bovendien ben ik niet de enige collega die zich ontfermt over deze rubriek. Afwisselend vullen we met enthousiasme de rubriek. Het levert verrassende onderwerpen en invalshoeken op, omdat iedereen op deze fotocollectie een eigen specifieke kijk heeft en die op vele manieren inspireert.
Welke editie vind je zelf het leukst geworden?
Het voelt een beetje als appels met peren vergelijken, maar als ik er toch eentje uit moet lichten, dan kies ik voor de Huiler op het biljart . Een sterk beeld en een mooi rond verhaal. Voor mijn gevoel valt hier alles op z’n plek.
Welke editie leverde de meeste reacties op?
Dat is toch echt de rubriek over een tot op dat moment voor ons onbekende pomphouder in Blijham. Met hulp van lezers (bijna dertig mensen reageerden op Tanken in Blijham) zijn de Groninger Archieven erachter gekomen dat het ging om Okko Edens. Naast pomphouder was Okko ook fietsenmaker en taxichauffeur. Zijn pomp stond aan de Hoofdweg in Blijham. Met zijn 84 jaar was hij op dat moment de oudste pomphouder van Nederland.
Wil je meer edities van de rubriek in het Dagblad van het Noorden teruglezen? Ga dan naar het dossier Het beeld van Groningen op DvhN. Elke maandag verschijnt een nieuwe foto in de krant en online.