Het is herfst en daarmee komt haar typerende geur weer onze neus binnen. Maar voor Stadjers is de herfstgeur altijd zoeter. Onze neuzen vertellen ons dat de bietencampagne weer is begonnen. De periode waarin de suikerbiet wordt verwerkt tot suiker.
In 1956 gaat het niet anders. Op de foto liggen schepen vol bieten in de Zuiderhaven. De schippers wachten aan de Sluiskade; het is druk voor de Westerhavensluis naar het Eendrachtskanaal. De Atoren ziet het al vele jaren gebeuren. Eenmaal door de sluis sluiten de schepen aan in de file naar het Hoendiep en Hoogkerk, waar de grote aantallen schepen voor topdrukte zorgen in de winkels en cafés.
Tot 2008 dampen en geuren er twee suikerfabrieken. Een in Stad en de ander in Hoogkerk-Vierverlaten. In dat jaar komt, na 94 jaar, een einde aan de verwerking van suikerbieten in de stad. De fabriek in Hoogkerk blijft over. Hoewel minder vaak, het geurenpalet van herfst en zoete bieten kan nog altijd worden opgesnoven.
Herinnerings in beeld - De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door Museum aan de A en de Groninger Archieven in de Groninger Gezinsbode. Deze week door Koos Bronts.