0001_2136_0239_banner.jpg

Deze en andere foto's zijn momenteel te zien in etalages in de binnenstad

Onder luide toejuichingen van de dichte mensenmenigte werd de tocht voortgezet. Stapvoets ging het langs de kleurige en fleurige erehaag der schooljeugd, die toen honderden gekleurde luchtballonnen de lucht liet ingaan.

Foto Noord-Nederlands Persfotobureau Folkers, Groninger Archieven (2544-4021/21)
Foto Noord-Nederlands Persfotobureau Folkers, Groninger Archieven (2544-4021/21)

Op 20 en 21 juni 1950 bezochten koningin Juliana en prins Bernhard stad en provincie Groningen. In een verzameling fotoalbums van provinciale waterstaat bleek een fotoalbum van dit bezoek voor te komen. Dit album was een welkome aanvulling op de selectie foto's van koninklijke bezoeken, die wij op verzoek van de Groningen City Club aan het maken waren. In de aanloop naar Koningsdag zijn deze foto's te zien in etalages in de binnenstad. Opticien Greving & Greving aan de Grote Markt spant de kroon met vier extra foto's, die 's avonds zijn verlicht.

Mogelijk lieten de schoolkinderen op de Verlengde Hereweg hun ballonnen te laat los. Of komt de koets met het koningspaar er toch nog aan?

Alle foto's die in de etalages hangen (en meer) zijn ook te zien in de webexpositie Koninklijk Bezoek op Beeldbank Groningen. 

Michael Hermse

Collectiebeheerder Nieuwe Media, Beeld en Geluid