1785_07169_cr_.jpg

Het publiek van de Groninger Archieven heeft zijn stem laten horen. Het pronkjewail dat we gaan inzenden voor de landelijke verkiezing van Stuk van het Jaar is: Vrouw Kimkes

Vrouw Kimkes staat haar mannetje bij verkeersactie H.L. Wichersstaat, 1972. Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven (3054-821_101)
Vrouw Kimkes staat haar mannetje bij verkeersactie H.L. Wichersstaat, 1972. Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven (3054-821_101)

Alle ingezonden stukken spraken dusdanig tot de verbeelding dat er flink gestemd werd, maar Vrouw Kimkes is uiteindelijk de onmiskenbare winnaar geworden. 

Deze vrouw staat voor veiligheid in eigen straat. Letterlijk. Persfotobureau D. van der Veen was aanwezig om het schouwspel op 3 augustus 1972 vast te leggen voor het Nieuwsblad van het Noorden. De negen opnames uit deze reportage geven een mooi beeld van de wijze waarop burgers in de jaren zeventig opkomen voor hun belangen. De foto van Vrouw Kimkes stond destijds in de krant. Gehuld in haar werkschort, maar met de kin fier omhoog. Een geboren Oosterpoorter, sterk en onverzettelijk. Een icoon voor burgers die in opstand komen en hun stem laten horen.

In oktober start de landelijke verkiezing voor Stuk van het Jaar. Iedereen mag dan opnieuw stemmen, ook voor Vrouw Kimkes. We houden je op de hoogte van deze verkiezing. 

Bekijk de andere pronkjewails die meededen aan onze eigen verkiezing: Provoboek - Zwartboek - Lijst eed van trouw - Bericht K-groep