Bent u nieuwsgierig naar de geschiedenis van uw dorp, familie of bekijkt u graag foto’s of kaarten uit een bepaald gebied? Per 1 januari 2019 is gemeente Ten Boer geen zelfstandige gemeente meer. Daarom zijn alle archieven van gemeentebestuur Ten Boer tot 1990, behalve de bouwdossiers, ondergebracht bij de Groninger Archieven.

Welkom!
U bent van harte welkom om bij ons langs te komen, ons archief digitaal te bezoeken of deel te nemen aan een activiteit. Wij staan graag klaar om uw vragen te beantwoorden en onze collectie beschikbaar te stellen.
Thuis
Beeldbank
In onze Beeldbank Groningen vindt u oude foto’s en kaarten. Zoek eens op een dorp als Woltersum, Garmerwolde, Lellens, Ten Post, Thesinge, Winneweer, Wittewierum of Woltersum en bekijk de resultaten. En bekijk ook onze digitale expositie over gemeente Ten Boer.
Familie
Benieuwd of er meer te vinden is over uw voorouders? Typ dan eens een naam of woonplaats in bij Alle Groningers.
Poparchief
Bent u geïnteresseerd in popmuziek? Vind lokale bands als ‘De Daip’, ‘Krödde’ of ‘Maurice selection’ terug in ons poparchief. Dit archief wordt opgebouwd met behulp van publiek en een aanvulling is ook van harte welkom.
Film
Bekijk filmfragmenten over gemeente Ten Boer in onze filmbank. Bijvoorbeeld een dorpsfilm van Woltersum uit 1968.
Groninger kentekens
Wilt u meer weten over oude auto’s of motorvoertuigen in Lellens of Woltersum of een ander dorp in de gemeente Ten Boer? Tussen 1906 en 1951 begonnen alle kentekens van motorvoertuigen uit Groningen met de letter A. In de database van de Groninger Kentekens vindt u eigenaren, voertuigen, foto’s en soms krantenartikelen.
Schoolmeesterrapporten
Benieuwd welke bedrijvigheid er in het verleden in het dorp Garmerwolde, Ten boer, Thesinge of Woltersum was? De schoolmeesterrapporten bevatten antwoorden op vragen over het eigen dorp, die de Commissie van Onderwijs in 1828 stuurde naar alle schoolmeesters in de provincie Groningen. Ook de schoolmeesters van de vier genoemde dorpen reageerden. Lees bijvoorbeeld waarom begrafenissen in Garmerwolde zo veel geld kostten en wanneer de inwoners van dit dorp elkaar op een boterham en kopje chocolade trakteerden.
Toestand in de gemeente
In de Verslagen van de toestand van de gemeente, 1851-1928 is bijvoorbeeld te lezen hoeveel kinderen er in een bepaald jaar werden geborenen en hoeveel scholen en leerlingen er waren. Bovendien staat er in de verslagen welke nieuwe landbouwmachines werden ingevoerd, of het een gunstig jaar was voor de landbouw en hoe het er aan toeging met de handel en jacht in de gemeente.
Op de studiezaal
Op deze website vindt u welke stukken tot 1990 van het gemeentebestuur Ten Boer bij de Groninger Archieven te vinden zijn. U kunt de stukken online aanvragen en bekijken in de studiezaal van de Groninger Archieven, behalve de bouwdossiers. Die kunt u raadplegen in het gemeentehuis van Ten Boer.
In het gemeentearchief van Ten Boer (1798-1989) zitten bijvoorbeeld documenten als persoonskaarten, woningkaarten, registers van huisnummering, verslagen van de toestand in het onderwijs, stukken over de maatschappelijke zorg. Maar ook stukken over maatregelen tijdens en na de Duitse bezetting, het bezoek van koningin Juliana aan de gemeente Ten Boer in 1950, stukken over begraafplaatsen, de aanleg en het onderhoud van waterwegen, registers van dienstplichtigen of stukken over de vreemdelingen en vluchtelingen in de gemeente Ten Boer. Er zijn meer interessante archieven, zoals die van de Hervormde gemeente of de Landbouwvereniging.
Iets vinden in archieven is niet altijd eenvoudig. Met onze onderzoeksgids helpen wij u verder op weg. Wilt u zelf een archief(stuk) overdragen? Neem dan eerst telefonisch contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.