1785_07192_header_b_.jpg

Op 28 november ontvingen de Groninger Archieven de originele tekeningen van de cartoons die Nico Visscher (Groningen, 1933) gemaakt heeft voor het blad Binnenlands Bestuur. Voordat u de tekeningen kunt bekijken, gaan wij deze nieuwe collectie nummeren en beschrijven.  

Nico Visscher is in Groningen vooral bekend van zijn Korrels, het getekende mopje dat van 1961-1993 dagelijks op de voorpagina van het Nieuwsblad van het Noorden verscheen. Deze tekeningen berusten op dit moment in de verzameling politieke cartoons van museum Het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Behalve Korrels maakte Visscher vanaf 1963 ook politieke tekeningen, die op zaterdag in het Nieuwsblad stonden. Vanaf 1993 tekende Visscher eerst wekelijks, later tweewekelijks, voor Binnenlands Bestuur. Daar is hij pas per 1 januari 2018 mee gestopt.

Tekening van Engeland dat zich afscheid van de EU
Cartoon Nico Visscher voor Binnenlands Bestuur

Behalve voor het Nieuwsblad en Binnenlands Bestuur tekende Visscher ook voor andere bladen. Met een tekening die in Bijeen, een tijdschrift over Derde-Wereldproblemen, won hij in 1984 de hoogste internationale cartoonprijs: de Grand Prix van de Salon International de la Caricature in Montreal. De tekening laat een magere zwarte hand zien, die door de tralies van een streepjescode steekt en een brood probeert te pakken. Maar het brood staat net iets te ver weg.

In 1986 gaf het Nieuwsblad van het Noorden een boekje uit onder de titel ’t Is alle dagen wat. Daar in staan tekeningen van Visscher, niet alleen die hij voor het Nieuwsblad maakte maar ook tekeningen die in andere bladen gepubliceerd zijn. Sommige zijn nog verrassend actueel, bijvoorbeeld een tekening van een man die bij de psychiater op de divan ligt. Daarboven de tekst: Angst dokter. Altijd maar die angst dat ik door een robot vervangen zal worden … (verschenen in de Gids voor Personeelsbeleid, 1982).
Nico Visscher is de jongste van drie broers Visscher die jaren lang voor het Nieuwsblad gewerkt hebben. Guus als journalist, Sjors als fotograaf en Nico als tekenaar.