1785_07169_cr_.jpg

Zo’n tweeduizend nieuwe beelden van Fotobedrijf Piet Boonstra zijn nu te zien op beeldbankgroningen.nl. Het fotobureau maakte van 1948 tot 1972 pers- en bedrijfsfoto’s voor onder meer dagblad Het Vrije Volk en de scheepswerven aan het Winschoterdiep. Gepubliceerd zijn bijvoorbeeld een wereldreiziger met zijn scooter in de Herestraat, een vakantiekinderfeest op de Drentse hei en een thuiswedstrijd van GVAV tegen Emmen.

GVAV - Emmen, 1949. Fotobedrijf Piet Boonstra (2248_121)
GVAV - Emmen, 1949. Fotobedrijf Piet Boonstra, Groninger Archieven (2248_121)

Op beeldbankgroningen.nl stonden al afdrukken van Fotobedrijf Piet Boonstra. Nu zijn daar beelden op basis van negatieven bij gekomen. Een gedeelte van de foto’s is opgenomen in de fotoboeken Groningen 1948-1968 en STADjers, met werk van Boonstra. Daarna zijn er op verzoek meer negatieven gedigitaliseerd. Voor Kees van der Hoef, bekende en markante publicist en stadjer, is bijvoorbeeld de thuiswedstrijd van GVAV tegen Emmen gescand. In zijn laatste jaren wilde hij een boekje maken over het Groningse voetbal in de periode 1945-1954. Hij had al voldoende elftalfoto’s en zocht nog spelmomenten. Deze zijn uit het rijke Boonstra-archief gelicht. Het boekje is overigens niet meer verschenen.

Omdat de beelden op basis van negatieven zijn en wij niet ieder bestand uitgebreid kunnen bewerken, zijn de opnames soms van mindere kwaliteit. De tweeduizend beelden zijn op www.beeldbankgroningen.nl te vinden door te zoeken op boonstra 2248*.