1470_1296_0024_cr.jpg

Er is dit jaar veel aandacht voor de rol van vrouwen in de geschiedenis. In het kader daarvan is de Groninger Vrouwengalerij samengesteld. Op woensdag 6 maart besteden we hier aandacht aan.

Oproep

Voor het tweede deel van de avond nodigen wij mannen uit om hun favoriete historische Groninger vrouw voor te stellen. Eén van u krijgt naast een aantal andere sprekers, 10 minuten de tijd om deze bijzondere vrouw onder de aandacht te brengen.

De vrouw:

  • leeft niet meer
  • had een band met Groningen
  • was van betekenis in het openbare leven

U kunt tot en met woensdag 20 februari een vrouw voorstellen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bij Zuidlaren, ca 1935. Foto Noord-Nederlands Persfotobureau Folkers, Groninger Archieven (818_19400)
Bij Zuidlaren, ca 1935. Foto Noord-Nederlands Persfotobureau Folkers, Groninger Archieven (818_19400)

 

Zin en onzin van de Groninger Vrouwengalerij

In de Groninger Vrouwengalerij maakt u kennis met vijftig historische Groninger vrouwen. Op 6 maart lichten wij een tipje van de sluier op. Wie staan erin? Wat betekenen deze verhalen voor onze blik op de geschiedenis? Waarom en hoe is deze galerij tot stand gekomen? Twee mensen, een man en een vrouw, vertellen meer.

Op 8 maart – internationale vrouwendag – publiceert De Verhalen van Groningen de Groninger Vrouwengalerij. In de Canon van Groningen (verschenen in 2008) stonden naast 40 ijkpunten ook 52 ‘boegbeelden’, waaronder slechts 3 vrouwen: Beetke van Rasquert, Aletta Jacobs en Marianne Timmer.