818_12680_header_.jpg

Onze bibliothecaris Johan Waterborg en publieksadviseur Rixt Zuidema schreven afgelopen jaar mee aan het boek Migratiegeschiedenis in Noordwest-Duitsland en Noord-Nederland. Migranten die de grens tussen Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland overtrokken, hebben veel sporen nagelaten in archieven en musea. De bronnen en hun vindplaatsen staan systematisch beschreven in het boek.

Kaart van Friesland, Groningen, Drenthe en Oost-Friesland, 1650-1660. Uitgever Nicolaas Visscher, Groninger Archieven (817_1969)

Bij de Groninger Archieven ligt veel materiaal over Duitsland en vele families in de provincie Groningen hebben wortels in het gebied van het huidige Duitsland. Dat laten wij in de boek onder andere zien. Zo wordt het verhaal van Jurren Rust opgetekend, die in 1852 zijn geboortestreek Ostfriesland verliet. Hij trouwde een Groningse en werd wagenmaker in de gelijknamige stad.

Grensoverschrijdend aan de slag

Aan het boek werkten zeven andere Duitse en Nederlandse historici. Zij beschrijven de migratiegeschiedenis vanuit verschillende thematische en regionale invalshoeken. Concrete voorbeelden, met tips over de daar aanwezige archieven, komen uit de drie Noord-Nederlandse provincies (Friesland, Groningen en Drenthe) en het Weser Ems gebied (Emsland, Ostfriesland en Oldenburg).

Deze en andere voorbeelden bieden inspiratie om zelf aan de slag te gaan met grensoverschrijdende migratiegeschiedenis.

Boekpresentatie

Migratiegeschiedenis in Noordwest-Duitsland en Noord-Nederland werd gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) op 6 april 2019 in De Vredehorst in Hoogeveen. Zowel Duitse als Nederlandse historici, die bijgedragen hebben aan de publicatie, waren aanwezig voor het beantwoorden van vragen. Het boek verscheen in print en is ook te zien en te downloaden in de archieven op onze website.