0001_2136_0239_banner.jpg

Met de rubriek Herinnerings in beeld in de Groninger Gezinsbode brengen de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum de geschiedenis van Groningen wekelijks in beeld. Vanaf zaterdag 13 april zijn de foto’s van de afgelopen jaren te zien in een mini-expositie. Hier zijn ook de Herinnerings in bewegend beeld te zien. Iedereen is welkom, ook zonder entreekaartje. De mini-expositie is tot en met zondag 16 juni te bekijken in de entreehal van het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Opening mini expositie. Foto Karlijn Donders
Schrijvers van de rubriek Herinnerings in beeld. 

Foto’s, foto’s en nog eens foto’s

Een team enthousiastelingen van de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum struint maar wat graag door beeldbankgroningen.nl om elke week weer een verrassend, herkenbaar, bijzonder, grappig of serieus pareltje, gemaakt in de negentiende of twintigste eeuw, op te duiken. Het team schreef over de bloemetjesmarkt, de kermis, Sint Martinus, carnaval en Bommen Berend. Ook strenge winters, hete zomers en de wateroverlast in ’81 in Corpus den Hoorn kwamen voorbij. De Goudspecialist werd bezocht in de seventies en een modeshow van Bonthandel van Daal & Meijer in Huize Maas in 1959. Een ritje met de fietstaxi in ’83, een paar keer met de tram en richting Florakade in buslijn 7. Een mooie plek kregen ook de eerste bewoners van Beijum in ’78, stoere jongens op de hoge in de Papiermolen, standvastige vrouw Kimkes uit de Oosterpoort, RKZ-verpleegsters uit de jaren 50, fruithandelaar Chris Janssens met zijn kleine pony, lerares en kunstenares Alida Pott en last but not least, The Rocking Hurricanes.

Een paar van de enthousiastelingen

Bart, 22 jaar en gepassioneerd bassist, is opgegroeid in de Flevopolder en woont vier jaar in Stad. Met zijn bachelor geschiedenis net op zak, vertrekt hij binnenkort een paar maanden naar Peru. In september begint hij met de master geschiedenis, History Today, aan de RUG. Hij heeft zes maanden meegeschreven aan de rubriek en blijft dat doen zodra hij terug is van zijn reis. Stephanie is GZ-psycholoog, muzikante en moeder van een vierjarig zoontje. Als dochter van een Afro-Amerikaanse vader en Nederlandse moeder groeide ze op de Veluwe op. Stephanie schreef een half jaar mee aan de rubriek en is nu statenlid voor GroenLinks. Fotoman Michael Hermse is collectiebeheerder bij de Groninger Archieven. Zijn ouders komen uit de Oranjebuurt en de Professorenbuurt. Hij houdt zich veel bezig met het archief van Fotobedrijf Piet Boonstra uit de jaren ’50 en ’60. Hieruit stelde hij ook twee prachtige fotoboeken samen. Mila heeft net haar bachelor Kunst, Cultuur en Media aan de RUG binnen en begint in september met de master Cultural Leadership.  Linda is na haar master Communicatiekunde naar Oostenrijk vertrokken om een half jaar mee te helpen bij de organisatie van de The World Gymnaestrada 2019.

De titel

En dan nog even over de titel van de rubriek: in 2015 begon het Drents Archief in Assen met de column Herinneringen in beeld in het plaatselijke Gezinsblad. In de Groninger Gezinsbode werd dat Grunneger Herinnerings in beeld. Heel simpel.

Samenwerking

De mini-expositie is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Groninger Gezinsbode, het Noordelijk Scheepvaartmuseum en de Groninger Archieven.