3054_821_101_web.jpg

Onze collectie wordt continu aangevuld met archiefmateriaal, boeken en tijdschriften. Soms hebben we archiefmateriaal al een tijdje op de plank staan, maar is het voor u nog niet toegankelijk. Elke twee maanden, op de tweede zaterdag van de maand, zetten we op een rijtje welke nieuwe (delen van) archieven nu voor u beschikbaar zijn: Nieuw in de collectie

Engelse Kamp, Hereweg Ca. 1916. Foto P.B. Kramer. Groninger Archieven (1785_17289)
Engelse Kamp, Hereweg Ca. 1916. Foto P.B. Kramer. Groninger Archieven (1785_17289)

Nieuwe toegangen archieven uitgelicht

In verband met de Coronacrisis zijn er in maart en april geen nieuwe archieven toegankelijk gemaakt.

Nieuwe aanwinsten bibliotheek uitgelicht

In Stemmen van de bevrijding: 75 jaar vrijheid in Groningen beschrijft Frank von Hebel aan de hand van interviews, dagboeken en archiefbronnen de bezetting en bevrijding van Groningen. De verscheidenheid van bronnen en rijke illustratie leiden tot een compleet en levendig beeld van de tijd. Met deze verzameling persoonlijke verhalen levert Von Hebel een waardevolle bijdrage aan deze geschiedschrijving.

Eeuwenlang was het Bourtanger Moor een ondoordringbare grens tussen Noord-Nederland en Duitsland. Pas in de twintigste eeuw werd het gebied gekanaliseerd en ontwaterd. In Jaarboek Westfalen schreef Anna-Therese Grabkowsky een artikel over het plan van Groningen en Münster om, in de vijftiende eeuw, een kanaal te graven tussen de Westerwoldse Aa bij Bellingwolde en de Eems bij Rhede. Ze doet dat aan de hand van een bijzondere kaart uit het Staatsarchiv Osnabrück. Het plan is nooit uitgevoerd.

Van de hand van energiedeskundige Herman Damveld verscheen Gaswinning Groningen: een bewogen geschiedenis: versterking en perspectief: wens of werkelijkheid? Het boek bestaat uit twee delen: het eerste deel is een kroniek van de Groningse gaswinning. In het tweede deel gaat hij dieper op een aantal onderwerpen in, zoals de oorzaken van de Groningse aardbevingen, aardgasbaten en –kosten en alternatieven voor aardgas.

Lange tijd was de kroniek – alle gebeurtenissen op chronologische volgorde -  de gebruikelijke manier om geschiedenis te schrijven. Zo werden er in de middeleeuwen vele kronieken geschreven. Nu is er ook de Kroniek van Godlinze. Amateurhistoricus Reinout Krajenbrink zette alle gebeurtenissen van belang in het dorp op een rij. Vanaf de vroegste bewoningsgeschiedenis tot vandaag de dag, voorzien van veel illustraties van Krajenbrinks hand.

Hier vindt u de volledige aanwinstenlijst van maart - april 2020.

Nieuwe scans uitgelicht

De scans van "Secrete en militaire saken", geheime resoluties van de gecommitteerden van de Staten van Stad en Lande, 1672 - 1676 zijn nu beschikbaar. In 2022, is het Rampjaar 1672 en het Groningens Ontzet, precies 350 jaar geleden. Om die reden zullen deelnemers aan het Maak Geschiedenisproject Open het Stadsbestuur, door het transcriberen van stukken, speuren naar fragmenten rondom de aanloop en het verloop van het Groningens ontzet. Zo zijn al enkele fragmenten getranscribeerd over het werven van soldaten en aanvoerders vanwege de oorlogsdreiging.

Hier vindt u de volledige lijst met nieuwe scans van maart - april 2020.

Nieuw op Filmbank Groningen

De nieuwste aanwinsten op Filmbank Groningen komen vooral (weer) van de filmmakers van de Groninger Smalfilmclub (GSF). Ook zijn films van Jan Boekweg nu goed beschreven online. Boekweg was marconist en hij filmde het leven aan boord van de Cirrus, een meteoschip. Dan hebben we nog een aantal films van mevrouw Folkerts-Maassen en haar man. Zij woonden lange tijd bij de Buitenschool in Appelbergen. Daardoor hebben we ineens veel meer beelden van Glimmen en omstreken.

Lees de blog en bekijk onderaan de blog de nieuwste films. 

Nieuw op krantensite Delpher

Eind april heeft Delpher maar liefst 163.153 kranten toegevoegd aan zijn toch al al fenomenale historische krantenbank. 

Hier vindt u de lijst met uitgelichte items van wat nieuw is op Delpher