1536_7594_cr_nvhn.jpg

Onze collectie wordt continu aangevuld met archiefmateriaal, boeken en tijdschriften. Soms hebben we archiefmateriaal al een tijdje op de plank staan, maar is het voor u nog niet toegankelijk. Elke twee maanden, op de tweede zaterdag van de maand, zetten we op een rijtje welke nieuwe (delen van) archieven nu voor u beschikbaar zijn: Nieuw in de collectie

Engels kamp aan de Hereweg
Engelse Kamp, Hereweg Ca. 1916. Foto P.B. Kramer. Groninger Archieven (1785_17289)

Nieuwe toegangen archieven uitgelicht

In verband met de coronacrisis hebben we in mei en juni geen nieuwe archieven toegankelijk kunnen maken.

Nieuwe aanwinsten bibliotheek uitgelicht

We bespreken drie biografieën: een van een bekende Groninger, een van een “gewone” Groninger en tot slot een van een Groningse tjalk.

Vanwege het 75-jarig jubileum van de bevrijding verschenen er deze maanden veel boeken over de Tweede Wereldoorlog. Zo promoveerde Christiaan Gevers met zijn proefschrift Boer Tammens Houzee: Groningen en zijn NSB-burgemeester. In deze biografie beschrijft Gevers hoe Pé Tammens (1898-1986), herenboer uit Ruigezand in het Westerkwartier, tegen zijn zin burgemeester van Groningen in oorlogstijd werd en zich ontpopte als “meedogenloze nationaalsocialist”.

In De Handel en Wandel van Jelle Ganzevoort: sterke verhalen en anekdotes van een Groningse koopman vertelt Wessel Ganzevoort in 72 korte anekdotes het leven van zijn vader. Jelle Ganzevoort (1934-2014) had een kleurrijk leven en was onder andere matroos, kraanmachinist, autoverkoper, huis-aan-huis-poelier en vanaf 1974 marktkoopman. Wessel vertelt dat dat veel anekdotes van zijn vader ongetwijfeld zijn aangedikt, maar dat het merendeel toch moet kloppen, omdat hij er zelf getuige van was.

Lydia Lippens schreef Anna Sjoerdina: de geschiedenis van een Gronings tjalkschip, over de tot woonboot omgebouwde historische tjalk waar haar dochter enige tijd in woonde. De Anna Sjoerdina werd in 1910 in Hoogezand te water gelaten. Lippens vertelt over de bouw en wat het schip de afgelopen eeuw allemaal meemaakte. Ondertussen zet ze aan de hand van de gebeurtenissen rond het schip de geschiedenis van de Nederlandse binnenvaart beknopt uiteen.

Hier vindt u de volledige aanwinstenlijst van mei - juni 2020.

Nieuwe scans uitgelicht

Een fragment uit de kroniek afkomstig uit het klooster Thesinge is geschreven door de non Stine Dutmers. De bladzijde ziet er op het eerste gezicht niet erg imposant uit, maar het bevat een interessant detail. Op de eerste pagina eindigt de tekst met de initialen S.D., ofwel Stine Dutmers. Het was destijds niet gebruikelijk om te signeren.

Hier vindt u de volledige lijst met nieuwe scans van mei - juni 2020.

Nieuw op Filmbank Groningen

Er staan ongeveer 200 nieuwe aanwinsten op Filmbank Groningen. Een interessante online aanwinst is de samenvoeging van drie films in opdracht van dominee Nolle over Obergum Winsum. Ook zijn er een aantal films van Filmgroep Oost Groningen ingebracht door het Winschoter Stadsjournaal over Winthil uit 1951. De heer Bakker uit Haren heeft films van zijn vader over de Vismarkt eind jaren 40 en vakantiebestemmingen als Vlieland ingebracht die we hebben gedigitaliseerd. 

Lees de blog en bekijk onderaan de blog de nieuwste films.