De Groninger Archieven zijn erg tevreden over het aantal en de diversiteit van de inzendingen voor Schrijf geschiedenis: een ongewone gewone dag. Zij riepen Groningers op om geschiedenis te schrijven op maandag 20 april 2020. Op dat moment zaten we midden in de coronacrisis: thuiswerkend, thuislevend en soms ook buiten de deur, maar allemaal anders dan vóór 15 maart 2020. Vanaf dat moment mochten Nederlanders niet meer onnodig de straat op om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Wij bedanken alle deelnemers hartelijk voor hun bijdrage!

De geschiedenis in
Waarom Een ongewone gewone dag beschrijven?
De Groninger Archieven zijn een organisatie waar je informatie vindt over het Groninger verleden. Bijvoorbeeld over wat er vroeger gebeurde tijdens uitzonderlijke situaties, zoals epidemieën, oorlogen, natuurrampen. De coronacrisis is ook een uitzonderlijke situatie. Het nieuws en de (pers)foto’s worden bewaard, daar zorgen de media zelf voor. Maar hoe het leven van ‘gewone mensen’ eruit zag in deze periode, wordt niet zo vanzelfsprekend opgenomen in de archieven.
Daarom besloten de Groninger Archieven de rollen om te draaien. Groningers oproepen om actief geschiedenis te schrijven, juist over de gewone dingen. Want deze situatie hebben we allemaal nog nooit meegemaakt. Een heel land dat thuis zit, in vredestijd. Een mooi moment om een tijdsbeeld te schetsen en het voor de eeuwigheid te bewaren.
Open en lees hier het stripverhaal van Coen Vosveld.
Inzendingen
Wat hebben we binnen gekregen?
Bijna 400 mensen hebben iets ingezonden. Het overgrote deel was in tekstvorm (soms aangevuld met foto’s), zoals dagboekverslagen, brieven, overdenkingen, een opsomming van de dag, maar ook gedichten en liedteksten. Verder ontvingen we 24 vlogs, 9 geluidsfragmenten, 22 tekeningen en 33 foto-inzendingen.

Opvallend is de hoeveelheid inzendingen van kinderen tot 18 jaar, dit aantal was bijna gelijk aan het aantal deelnemers van 65+. En al deze mensen kwamen uit de hele provincie, zowel stad als ommeland. Bijna 50/50.
Mensen gaven aan het leuk te vinden om mee te doen. Het was een mooie manier om deze bijzondere tijd te verwerken en vast te leggen. En door mee te doen aan deze oproep, wordt hun bijdrage officieel bewaard.
Bijdragen in het archief
Wat gaan we met de inzendingen doen?
Wij, de Groninger Archieven, gaan er nu voor zorgen dat de inzendingen formeel worden geïnventariseerd en in onze archieven worden opgenomen, zodat we de stukken voor altijd kunnen bewaren. Wanneer we dit rond hebben, dan zijn de digitale stukken te bekijken op onze website en de fysieke stukken zijn op te vragen in de studiezaal. Hoe lang dat gaat duren, kunnen we op dit moment nog niet voorzien.
Quarantaine.
Wie hebbn der nou vattien doage van quarantaine opzittn,
Waineg doan, mie nait verveelt mor wel huilveul pittn,
Gain voetboal op de kiekkaste, dus mor n spellegie vindn,
T gait den nait om t winn, mor om de tied te verslindn,
Oaf en tou eevm puzzeln of in de toene kiekn hou t der bie stait,
En dast den zugst, dat t mit de plantn en bloumn noar behoorn gait,
Den gaist denkn hou of t gait mit de femilie,
Dus dust mor eevm n bellegie,
Pratst zo n haalf uur over van aales n nog wat,
Den waist hou dat t bie heur ook wel goud zat,
Nog mor eevm oafwachtn wat de regeern straks gait doun,
Ast kin maggn ze t weer loatn wordn as toun,
Kinn we weer ais datgene doun wat we groag willen,
Mor de quarantaine doar goan ze nog wel eevm langer an tilln,
T is t beste veur oons aaltmoal dat dit zo goud meuglek wordt uutvoerd,
Zolaank de corona nog behoorlek deur oonze previncie tourt,
Wie kinn nait aans as oons der bie deele leggn,
En dat we aaltmoal oons uuterste best der veur doun zalk mor zeggn,
Ondaanks aales blief zoveul meuglek thuus en dou wat kin,
Tuurlek hebbn we an wat aanders wel hailveul zin,
Dat komt vanzulms noa n tiedje van quarantaine wel weer,
Dus blief gezond den komt t vandoage of noa mörgn wel n keer,Edo Staal.