818_12680_header_.jpg

Onze collectie wordt continu aangevuld met archiefmateriaal, boeken en tijdschriften. Soms hebben we archiefmateriaal al een tijdje op de plank staan, maar is het voor u nog niet toegankelijk. Elke twee maanden, op de tweede zaterdag van de maand, zetten we op een rijtje welke nieuwe (delen van) archieven nu voor u beschikbaar zijn: Nieuw in de collectie

Engelse Kamp, Hereweg Ca. 1916. Foto P.B. Kramer. Groninger Archieven (1785_17289)
Engelse Kamp, Hereweg Ca. 1916. Foto P.B. Kramer. Groninger Archieven (1785_17289)

Nieuwe toegangen archieven uitgelicht

Toegang 2698 Verzameling fragmentarchieven, 1699-2001

Omdat we nog steeds veelal thuiswerken, duurt het langer om een archief te inventariseren, ompakken en het uitvoeren van allerlei andere taken die bij het ontsluiten van een archief komen kijken. Daarom besteden we nu aandacht aan de verzameling met fragmentarchieven. Zoals de naam al zegt, zijn het allemaal losse fragmenten van archieven. Wij proberen archiefstukken zoveel mogelijk in hun context te bewaren; binnen een archief.

Hier vindt u de volledige lijst met nieuwe toegangen van juli - augustus 2020.

Nieuwe aanwinsten bibliotheek uitgelicht

Naast boeken over de Groninger Geschiedenis nemen we ook boeken in de bibliotheek op die zelf van historisch belang zijn. Zo hebben we de afgelopen maanden een aantal boeken verworven die voortkomen uit de coronaperiode.

In de traditie van de boerderijenboeken verscheen van Harm Jan Frese Kiel-Windeweer: huizen en hun bewoners. In twee dikke delen, voorzien van los persoons- en zakenregister, presenteert hij de bewoningsgeschiedenis van alle huizen in Kiel-Windeweer en omstreken tot circa 2010.

Ook verscheen er een aantal publicaties ter gelegenheid van het 75-jarige jubileum van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Zo schreef Foppe Walters Politiecommissaris Van den Hof en het Scholtenhuis (I) : de wegvoering van de Joden uit het Oldambt : de periode tot april 1944. Egge Knol schreef De bevrijdingsrok in Groningen, dat verscheen ter gelegenheid van de tentoonstelling in het Groninger Museum. In Terwijl de honger vlucht 1944-1945 : Schiedamse kinderen op voedseltocht besteedt Chiel Wilbrink aandacht aan de kinderen die uiteindelijk in Groningen en Stadskanaal terechtkwamen.

Hier vindt u de volledige aanwinstenlijst van juli - augustus 2020.

Nieuwe scans uitgelicht

Er zijn de afgelopen periode geen scans gemaakt van archiefstukken. Daarom besteden we aandacht aan de recent beschikbaar gekomen lidmatenregisters op AlleGroningers.nl.

Hier vindt u de volledige lijst met nieuwe scans van juli - augustus 2020.

Nieuw op Filmbank Groningen

Deze keer focussen we op de films van Wim Mollema. Onze medewerker Tjerk Bekius komt regelmatig bij hem op bezoek en neemt dan weer een plukje uit de filmcollectie mee. Wie Wim Mollema is? Hij werkte jaren als buschauffeur en filmde in die tijd ook veel. 

Lees de blog en bekijk onderaan de blog de nieuwste films.