bijgewerkt1969wit_.jpg

Onze collectie wordt continu aangevuld met archiefmateriaal, boeken en tijdschriften. Soms hebben we archiefmateriaal al een tijdje op de plank staan, maar is het voor u nog niet toegankelijk. Elke twee maanden, op de tweede zaterdag van de maand, zetten we op een rijtje welke nieuwe (delen van) archieven nu voor u beschikbaar zijn: Nieuw in de collectie.

Voorkanten toeristische Gids voor Groningen, 1904, 1914, 1922.
Voorkanten toeristische Gids voor Groningen, 1904, 1914, 1922.

Nieuwe toegangen archieven uitgelicht

Er zijn deze maanden geen nieuwe archieven toegankelijk gemaakt. Onze collega's kunnen in deze tijden onvoldoende op kantoor zijn om nieuwe archieven beschikbaar te maken. 

Nieuwe aanwinsten bibliotheek uitgelicht

Van de hand van Stefan van der Poel verscheen de biografie Herman Verbeek (1936-2013): priester, politicus, publicist. Verbeek was katholiek priester, openlijk homoseksueel en politiek zeer actief. Van der Poel schrijft vooral zijn “persoonlijke en publieke worsteling”.

Vorig jaar bespraken weDe Historische Atlas NL: Hoe Nederland zich bijeen heeft geraapt, van de hand van Martin Berendse en Paul Brood. Nu verscheen van dezelfde auteurs Historische Streekatlas NL: De ware schaal van Nederland. De geschiedenissen van 81 verschillende streken in ons koninkrijk passeren aan de hand van oud kaartmateriaal de revue. In het eerste hoofdstuk, dat over het Noorden gaat, worden paragrafen gewijd aan het Gorecht, Fivelingo, het Oldambt, Westerwolde en de Gronings-Drentse Veenkoloniën.

Beno Hofman schrijft in Niewe Stadt: 400 jaar Hortusbuurt Ebbingekwartier over de uitleg van Groningen uit de vroege zeventiende eeuw. De stad verdubbelde met deze uitbreiding bijna in oppervlak. In deze nieuwe buurt kwamen onder andere de Nieuwe Kerk en de Hortus te liggen. Het boek is zeer fraai geïllustreerd en voorzien van index en globale bronvermelding.

Hier vindt u de volledige aanwinstenlijst van september - oktober 2020.

Nieuwe scans uitgelicht

(Delen van) belangrijke reeksen uit de collectie van de bibliotheek zijn online beschikbaar gekomen: Verslagen van de zittingen van den gemeenteraad vanaf 1855 tot 1955 en Regeerings-almanakken vanaf 1845 tot 1935. In de verslagen van de Gemeenteraad kunt u nalezen wat er in een bepaald jaar besproken werd in de Groningse gemeenteraad.

Zo leest u in de eerste vergadering van de Raad van het zittingsjaar 1866-1867, op 8 september 1866, een uitvoerige discussie over het wel of niet door laten gaan van een kermis in september (uitgestelde Meikermis) vanwege de dreiging van cholera.

Hier vindt u de volledige lijst met nieuwe scans van september - oktober 2020.

Nieuw op Filmbank Groningen

Soms komen er films binnen waarvan je weet dat er iets moois tussen zit. De kleindochter van de maker, Marsja Mulder, bracht de films langs. Ze vertelde dat het films waren van haar opa die in de Ernst Casimirlaan in Groningen woonde. Nico Harm Mulder werkte bij het landbouwhuis in Groningen en hij heeft in zijn omgeving regelmatig de camera erbij gepakt. We krijgen 4 blikken met zelf gefilmd materiaal, 8 mm, bij elkaar bijna twee uur film van vooral Groningen tussen 1941 en ergens in de jaren 50. Op één blik stond onder andere de tekst “Bevrijding ’45” en “Landbouwhuis ’44”. Beelden uit de Tweede Wereldoorlog zijn zeldzaam. En er is een blik bij met een film over Groningen van Dries Hendriks, een bekende amateurfilmer in Groningen.

Lees de blog en bekijk onderaan de blog de nieuwste films. 

Nieuw op krantensite Delpher

Sinds de zomer zijn vele titels toegevoegd aan de landelijke krantenbank Delpher waar ook veel Gronings materiaal opstaat. De zoekterm Groningen levert informatie op die niet in Groninger kranten is te vinden. Nieuw zijn ook boeken over volkstellingen en toeristische gidsen. 

Hier vindt u de lijst met uitgelichte items van wat nieuw is op Delpher