1785_07192_header_b_.jpg

Onze collectie wordt continu aangevuld met archiefmateriaal, boeken en tijdschriften. Soms hebben we archiefmateriaal al een tijdje op de plank staan, maar is het voor u nog niet toegankelijk. Elke twee maanden, op de tweede zaterdag van de maand, zetten we op een rijtje welke nieuwe (delen van) archieven nu voor u beschikbaar zijn: Nieuw in de collectie.

Engelse Kamp, Hereweg Ca. 1916. Foto P.B. Kramer. Groninger Archieven (1785_17289)

Nieuwe toegangen archieven uitgelicht

3166 Stichting De Vondel [te Groningen], 1966-2018

De Vondelflat in wijk De Wijert werd in 1969 gebouwd als serviceflat voor ouderen met maaltijden, activiteiten en schoonmaak. Het archief geeft een beeld van wonen in deze serviceflat en het wel en wee van de bewoners, de buurt en de stichting. Interessant zijn de brochures, maar ook een gedichtenbundel geschreven door de bewoners of de krantjes met de naam Flatflitsen

1070 Verzameling mr. J.H. Geertsema, 1524-1866

Johan Herman Geertsema was in de periode 1851 - 1866 notaris te Groningen (standplaats 26) en advocaat tussen 1863 en 1878. De beschreven archiefstukken zijn een verzameling van particuliere stukken en een grote hoeveelheid stukken die waarschijnlijk in zijn notariskantoor zijn achtergebleven. In deze verzameling vindt u informatie over de verkaveling en verkoop van grond rondom Zevenhuizen en vele verkoopakten van huizen in Groningen. Opvallend zijn de vele familienamen in de inventaris, ook van bekende families als Wijchel, Sloet, Lewe, Iwema en De Boer.

Hier vindt u de volledige lijst met nieuwe toegangen van november - december 2020.

Nieuwe aanwinsten bibliotheek uitgelicht

Detmer Koppius stelde een mooie genealogie: De familie Ter Haseborg. Met 500 pagina’s is het een kloek boek geworden en een familiegeschiedenis zoals die eruit hoort te zien. Naast de basis van namen en datums van geboorte, huwelijk en dood zijn er veel afbeeldingen opgenomen van foto’s, documenten, grafzerken, familiewapens en meer.

Een minder leuk onderwerp dat de komende jaren nog voor veel publicaties zal zorgen is de gaswinnings- en aardbevingsproblematiek. Helaas een typisch Groningse aangelegenheid. Dit keer staan er drie boeken op de lijst: Schadevergoeding voor mijnbouwschade door bodemdaling en aardbevingen: het Dossier Groningen ‑ publicaties 2002-2020 door J.M. van Dunné; Gas: het verhaal van een Nederlandse bodemschat door Emiel Hakkenes en Aardgas, risico's en besluiten: een buitenparlementair onderzoek naar gaswinning-met-aardbevingen in Groningen door Charles Vlek.

Een aardig voorbeeld van een type boek dat de laatste jaren bezig is aan een gestage opmars, is Onze moeder Geertje door Hannie Jippes. Deze levensbeschrijving van Geertje Sikkema (1919-2006), de moeder van de auteur, is vlot geschreven en mooi vormgegeven. Boeken als deze zijn dan ook altijd welkom in onze collectie.

Hier vindt u de volledige aanwinstenlijst van november - december 2020.

Nieuwe scans uitgelicht

Vanaf 1 januari 2021 is weer een groot aantal inventarisnummers in onze collectie beschikbaar gekomen voor onderzoek, vanwege Openbaarheidsdag. Zo ook stukken uit het archief van de Burgerlijke Stand, die in tegenstelling tot het overgrote deel nieuw beschikbaar gekomen stukken, online te bekijken is op Alle Groningers.  

De vorige keer besteedden we aandacht aan de Reegerings-almanakken. De Reegerings-almanakken zijn een soort uitgebreide jaarboeken over de provincie Groningen. Denk aan lijsten van bestuursleden en functionarissen. De jaren 1936 t/m 1941 staan nu ook online. Hiermee is de gehele reeks, van 1845 t/m 1941, online beschikbaar.

Hier vindt u de volledige lijst met nieuwe scans van november - december 2020.

Nieuw op Filmbank Groningen

Er is veel en diverse film- en videomateriaal beschikbaar gekomen op de Filmbank. Van palingvisserij tot Groninger activisme in Georgië, van (landbouw)tentoonstellingen tot het vliegveld in Eelde en ook familiefilms.

Lees de blog en bekijk onderaan de blog de nieuwste films.

Nieuw op krantensite Delpher

De laatste maanden was het relatief rustig bij de digitale bibliotheek van Delpher. Althans, vooral wat betreft de krantenbank, die dezelfde omvang bleef houden. Wel kreeg Delphers afdeling voor boeken er behoorlijk wat nieuwe titels bij.

Hier vindt u de lijst met uitgelichte items van wat nieuw is op Delpher