bijgewerkt1969wit_.jpg

Het Nationaal Archief Suriname (NAS) en de Groninger Archieven ondertekenden op 13 april een samenwerkingsovereenkomst. De organisaties bundelen de krachten om archieven en de geschiedenis dichterbij het publiek te brengen.

Ondertekening samenwerking Nationaal Archief Suriname en Groninger Archieven, april 2021. Foto Shailesh Bisessar

Audrey Koenders, onderdirecteur bij het NAS, liep in 2020 stage bij de Groninger Archieven. Ze leerde naar eigen zeggen veel van onze Maak Geschiedenisprojecten en zette in Suriname het succesvolle project Vind jezelf, vind SU op. Daar werken inmiddels vele vrijwilligers aan mee. Al voor de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst, gaven de Groninger Archieven trainingen (Transkribus en paleografie - lezen van oud schrift) aan de vrijwilligers van Vind Jezelf Vind SU en de medewerkers van het NAS.

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken Suriname is vol lof over de samenwerking. Burgemeester Koen Schuiling van Groningen, tevens voorzitter van de Groninger Archieven, noemde het een eer om het samenwerkingsdocument met het NAS te ondertekenen.

Minister Somohardjo: “Suriname en de wereld in zijn totaliteit staan voor grote uitdagingen op sociaal, cultureel en economisch vlak vanwege de uitbraak van de pandemie. Het is daarom lovenswaardig dat in een tijd van crisis beide archiefinstellingen nader tot elkaar zijn gekomen en de mogelijkheden hebben geëxploreerd om samen te werken teneinde de uitdagingen van de archiefpraktijk het hoofd te kunnen bieden.”

Koen Schuiling, burgemeester van Groningen, tijdens ondertekenen samenwerking Nationaal Archief Suriname, april 2021. Foto Shailesh Bisessar

Burgemeester Schuiling merkte op dat archieven ooit sociale plekken waren voor beroepshistorici en gepensioneerden die hun stamboom kwamen uitpluizen. “Maar dat is allang niet meer zo. Veel archieven ontwikkelden zich de laatste jaren ontzettend snel tot spannende en uitdagende plekken voor alle leeftijden. Waar mensen in aanraking kunnen komen met het verleden, maar ook zelf stukjes geschiedenis kunnen brengen.” Hij benadrukte dat door samen te werken wij onze geschiedenis en onze archieven levend houden: “We vernieuwen en betrekken het publiek hierbij.”