818_12680_header_.jpg

Onze collectie wordt continu aangevuld met archiefmateriaal, boeken en tijdschriften. Soms hebben we archiefmateriaal al een tijdje op de plank staan, maar is het voor u nog niet toegankelijk. Elke twee maanden, op de tweede zaterdag van de maand, zetten we op een rijtje welke nieuwe (delen van) archieven nu voor u beschikbaar zijn: Nieuw in de collectie.

Nieuw deze maand is het kopje van Poparchief Groningen, onzonline database over de rijke popcultuur van de stad en provincie Groningen.

Engelse Kamp, Hereweg Groningen, ca. 1916. Foto P.B. Kramer, Groninger Archieven (1785_17289)

Nieuwe aanwinsten bibliotheek uitgelicht

Bijna op de dag af 450 jaar na de slag bij Heiligerlee vond in 2018 in het Huis te Wedde het symposium In Vriesland in de Slag plaats. Naar aanleiding van dit symposium verscheen nu de bundel Heiligerlee: Strijd in een landschap van glorie en nederlaag.

Arlette van Kouwenhoven beschrijft in Van Elburg tot Deshima: zes eeuwen familie Feith de bijzondere familieverhalen van verschillende leden van de familie Feith. Zij wijdt in haar boek een hoofdstuk aan deze drie generaties Feith. Naast de tak die betrokken was bij de geschiedenis van de Groninger archiefwereld, speelden verschillende leden een prominente rol in de geschiedenis van Elburg en waren anderen betrokken bij de Nederlandse koloniale geschiedenis in Nederlands-Indië, Suriname en Deshima (Japan).

Juliane Irma Mihan schrijft in Jüdisches Leben im grenznahen Raum: die Wechselbeziehungen zwischen den jüdischen Gemeinden im Rheiderland und Groningerland over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in het Gronings-Duitse grensgebied in de 19e en begin 20e eeuw. Daarnaast komt ook de rol van de Joodse gemeenschap in de stad Groningen binnen deze context aan bod.

Met de oprichting van de burgerlijke stand in 1811 nam de overheid de taak op zich om geboortes, huwelijken, scheidingen en overlijdens bij te houden. Voorheen was dit het domein van de kerk. In het artikel “Tussen continuïteit en verandering: De invoering van de burgerlijke stand in 1811” in Tijdschrift voor Geschiedenis 3 (2020) beschrijft Arjan Nobel wat er precies veranderde met de komst van de burgerlijke stand. Veel minder dan we vaak aannemen, zo stelt hij.

Hier vindt u de volledige aanwinstenlijst van maart - april 2021.

Nieuwe scans uitgelicht

In de afgelopen maanden is een groot aantal archiefstukken online gekomen, waaronder het Octrooyboek van 1737-1796. Deze bestaat uit ongeveer 70 pagina’s met daarin de uitgebreide aanvragen van ondernemers en de antwoorden van het Groninger stadsbestuur. Ook staat nu het fotoalbum Hortus botanicus, Groningen 1915, online en geeft onder meer een beeld van de tuin in de verschillende seizoenen en de gebouwen rondom.

Hier vindt u de volledige lijst met nieuwe scans van maart - april 2021.

Nieuw op Poparchief Groningen

Op de site van het Poparchief zijn de afgelopen tijd zo'n 200 releases = (digitale) albums, EP's, singles en tracks toegevoegd. Enerzijds gaat het om een aanvulling van de discografie van bestaande acts op onze site, anderzijds om releases van acts en artiesten die nog ontbraken. 

Het Poparchief Groningen heeft voor het eerst een band volledig verwerkt in de database. Van Catweazle is alle informatie verzameld op de website en is de muziek te beluisteren. Een biografie, de bezettingswisselingen en fotomateriaal: het is er allemaal van Catweazle. Het doel van het Poparchief is om dit bij meer bands voor elkaar te krijgen, maar in de praktijk blijkt dat lastig. Zo zijn vaak niet alle concertposters of demo's bewaard gebleven. 

Oproep op Filmbank Groningen

Filmbank Groningen zoekt drie originele films van de bevrijding van Groningen. Van deze films hebben we alleen een videokopie van 25 jaar geleden in de collectie. Nu is de techniek verbeterd en kunnen we zelfs in 4K-kwaliteit scannen. Zo blijven ze bewaard voor de toekomst! Neem contact met ons op, als u meer weet over deze films.

Lees de oproep.

Nieuw op krantensite Delpher

Bij de nieuw gedigitaliseerde titels op krantenbank Delpher ligt er een zwaar accent op de landbouw, met verschillende kortlopende kranten tussen 1847 en 1893. Zo schrijft de (Nieuwe) Landbouw-courant (1851-1893) over innovaties in de landbouw, zoals mechanisatie, kunstmest en zuivelfabrieken. Verder biedt Delpher als nieuwe titel aan De vrije socialist (1898-1940). Deze krant is vooral van belang voor de geschiedenis van het anarchisme in Groningen. 

Hier vindt u de lijst met uitgelichte items van wat nieuw is op Delpher