818_12680_header_.jpg

Wat beweegt jou in Groningen? Ieder jaar worden 320 foto’s die antwoord geven op deze vraag gebundeld in de Groninger Scheurkalender. Woensdag 9 juni zijn de zes edities (2016-2021) van deze kalender officieel aan de Groninger Archieven overhandigd. De scheurkalenders krijgen een plek in onze archieven en komen beschikbaar voor inzage.

Hent Hamming, initiatiefnemer Groninger Scheurkalender, overhandigt zes edities aan Michael Hermse, collectiebeheerder Groninger Archieven

Groningen in woord en beeld

Sinds 2016 toont de Groninger Scheurkalender ieder jaar een divers beeld van de provincie. Vanuit alle hoeken van Groningen, maar ook daarbuiten, worden beelden ingezonden. De jury selecteert de foto’s vervolgens op vertelkracht, technische kwaliteit en diversiteit. Iedereen kan meedoen en de foto’s worden onbewerkt geplaatst.

Alle foto's tezamen geven de rijkdom van onze regio weer. Iedere dag toont een foto iets dat mensen in Groningen emotioneert, beweegt of verrast. Dit is niet per definitie uitgesproken positief. De foto’s mogen ook iets tragisch verbeelden, zolang ze maar laten zien dat Groningen zo veel meer is dan aardbevingsscheuren.

Naast beeld bevatten de kalenders ook tekst, zoals quotes uit tijdschrift Noorderbreedte op de achterzijde van de kalenderbladen. Voor de komende editie levert de Schrijversvakschool uit de stad Groningen gedichten. Zowel woord als beeld benadrukken zo de veelzijdigheid van de provincie.

Groninger Scheurkalender

 

10.000 foto's

Ieder jaar geven veel mensen enthousiast gehoor aan de oproep om een foto in te sturen. Sinds 2016, toen voor het eerst de vraagt Wat beweegt jou in Groningen? werd voorgelegd, zijn meer dan 10.000 foto's ingezonden. Omdat in iedere kalender niet meer dan 320 foto's staan, gebeurt er niets met het merendeel van de foto's. “En dat is jammer”, aldus initiatiefnemer Hent Hamming. Daarom wordt er momenteel stevig nagedacht wat er wel met deze foto’s gedaan kan worden. “Met elkaar tonen al deze foto's een interessant tijdsbeeld”, aldus Hamming. “Weggooien is geen optie!”

Beschikbaar voor inzage

Door de kalenders op te nemen in onze archieven en onder de juiste condities te bewaren, worden ze voor toekomstige generaties veiliggesteld. De edities van 2016 tot en met 2021 kunnen aangevraagd worden door iedereen die onderzoek wil doen of gewoon nieuwsgierig is. Bezoekers kunnen de kalenders dan inzien in de studiezaal, maar let wel: ‘Niet scheuren!’

OOG tv maakte een item van de overhandiging:

Tot en met 15 augustus kunnen foto’s voor de editie van 2022 worden ingestuurd via www.groningerscheurkalender.nl.